Вмедиите постоянно се появяват информации, че Русия и лично президентът

...
Вмедиите постоянно се появяват информации, че Русия и лично президентът
Коментари Харесай

Защо Путин няма никакъв интерес към мир в Украйна

Вмедиите непрекъснато се появяват информации, че Русия и персонално президентът ѝ Владимир Путин са заинтригувани от договаряния за преустановяване на огъня в Украйна.

Но дейностите на Кремъл по никакъв метод не удостоверяват това, показва основаният във Вашингтон Институт за проучване на войната.

Оттам са безапелационни, че Путин остава безразличен към смислени договаряния и каквото и да е съглашение, което би му попречило да продължи унищожаването на самостоятелната украинска страна.



Кремъл рутинно се преструва, че има интерес към договаряния за мир като част от дългогодишната си осведомителна интервенция, която има за цел да убеди Запада да направи отстъпки във връзка с украинската териториална целокупност и суверенитет.

В същото време Путин и Кремъл доста ускориха експанзионистичната си изразителност за Украйна след декември 2023 година и все по-често декларират на съветското население, че Русия има намерение да завладее повече територия в Украйна и се е заела да унищожи изцяло украинската държавност и еднаквост.

Руските сили водят настъпателни интервенции през последните месеци, които имат за цел да реализират действен прогрес и да пробият фронтовата линия, като откриха нов фронт в Харковска област, за която към този момент Русия не претендира посредством нелегално анексиране.

Продължават и ударите, целящи да нанесат дълготрайни вреди на украинския стопански капацитет.

Според Института за проучване на войната те допускат, че Кремъл е по-заинтересован от постигането на дълготрайната си цел за победа в Украйна.



Забавянето на западната помощ съществено ограничи украинския защитителен потенциал през последните месеци и в случай че Путин има вяра, че има граници на западната поддръжка за Украйна, тогава той разумно би заключил, че сходни ограничавания могат да се появят още веднъж в средносрочен проект и да разрешат на съветските сили със сегашните им качества да реализират обилни териториални придобивки, без да се постанова нова огромна готовност в Русия.

Руските претенции за украински „ неутралитет ” и мораториум върху разширението на НАТО постоянно са били и не престават да бъдат едно от главните оправдания на Путин за неговата инвазия в Украйна и всяка хипотетична отстъпка по тези претенции би представлявала огромно стратегическо и риторично оттегляне.

Путин също стартира нашествието си в Украйна, с цел да смени украинското държавно управление с такова, което той дефинира за уместно и да „ демилитаризира ”  украинската войска, тъй че Русия да може едностранно да наложи волята си над Украйна в бъдеще, без да се сблъсква със забележителна украинска опозиция.

Повтарящото се концентриране върху признаването на окупираната украинска територия за съветска не значи, че Русия ще се откаже от тези по-големи стратегически цели.



Прекратяване на огъня, което отстъпва понастоящем окупираната територия, би конкретизирало концепцията, че украинската териториална целокупност предстои на договаряния, казус, който Кремъл сигурно ще употребява, с цел да упорства за спомагателни териториални отстъпки и да оспори изцяло концепцията за украинска държавност, считат от Института за проучване на войната.

Прекратяване на огъня не пречи на Русия да възобнови акцията си за заличаване на украинската държавност и Москва би употребила всяко помирение, с цел да се приготви за бъдещи настъпателни интервенции в Украйна.

Военната интервенция на Русия в Крим и Донбас през 2014 година наруши многочислените интернационалните задължения на Москва за ценене на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, в това число признаването ѝ като самостоятелна страна през 1991 година и Меморандума от Будапеща от 1994 година

Няма по какъв начин да имаме вяра, че Кремъл ще се отнесе по друг метод към каквото и да е спокойно съглашение, изключващо Украйна от отбраната на НАТО.

Прекратяването на огъня би предоставило на Русия опция да възвърне деградиралите си сили, да насочи работна мощ към военния бранш и да реформира и укрепи армията си без в това време да понася тежки загуби на фронта.

В момента Русия се приготвя за опцията за стандартна война с НАТО и Кремъл евентуално ще гледа на всичко, друго от украинската капитулация, като на екзистенциална опасност.

Украинско проваляне би дало на Русия опция да разположи силите си по целия източен фланг на Европа от Черно море до Финландия.

Руска победа в Украйна освен ще отстрани опасността от Украйна като евентуален съперник по време на допустима стандартна война с НАТО, само че също по този начин ще даде на Русия спомагателни запаси, смятат от Института за проучване на войната.

Ето за какво Путин и Кремъл евентуално гледат на успеха в Украйна като на причина, с цел да могат да водят война с НАТО, а на всяко помирение или контрактувано съглашение, с изключение на цялостната капитулация на Украйна, като на краткотрайна пауза в напъните им да унищожат самостоятелна украинска страна.

Кремъл може също по този начин още веднъж да симулира интерес към договарянията, с цел да повлияе превантивно на всевъзможни бъдещи полемики сред съдружниците на Украйна по отношение на даването на спомагателна помощ, от която украинските сили ще се нуждаят, за контранастъпателни интервенции в средносрочен проект, показва Институтът за проучване на войната.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР