Надявам се, че Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул ще

...
Надявам се, че Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул ще
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Председателството не е фанфари, а много работа

Надявам се, че Желязната черква „ Св. Стефан” в Истанбул ще бъде посещавана освен от християни, само че и от туристи. Църквата стана доста красива. Със конвенция на България и Турция, се възвърнаха три български църкви в Турция и две джамии в България. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в утринния блок на Българска национална телевизия.

“Религиозното и културното завещание би трябвало да се пази. Поставихме условия за възобновяване на още църкви в Турция. Трябва да бъдем толерантни и да даваме независимост на религията, без тя да бъде нападателна. Езикът на омразата няма да докара до мир и разцвет по света”, добави тя.

“В центъра на София има три религиозни храма - джамия, черква и синагога. Това е нещо, с което можем да се похвалим”, разяснява вицепремиерът. “Трябва да се фокусираме върху позитивните неща и да надграждаме връзките си. Няма по какъв начин да се борим с тероризма без Турция като съдружник на НАТО и непосредствен сътрудник на Европейския съюз. Турция е един от най-важните външноикономически сътрудници на България и Европейски Съюз. Министрите на Турция ще бъдат поканени на посещаване в България”, съобщи Екатерина Захариева.

“Председателството не е фанфари, а доста работа. Освен концерт на 11-ти януари за формалното разкриване на 6-месечното ни председателсвото в Съвета на Европейски Съюз, ще имаме и значими работни посещения”, разкри министърът на външните работи. “Това, че финансираме нови политики, не значи, че би трябвало да отхвърлим и старите. Кохезионната политика е политика за напредък и сближаване”, сподели още Захариева. “Преговорите за Дъблинския правилник вървят постепенно и мъчно, би трябвало да обърнем диалозите, с цел да не се стига до изключителни ограничения. Извежда се фокусът от значимите тематики, не може единствено външната граница да поеме тежестта. Трябва да вършим разлика сред мигрантите и хората, които бягат от война”, добави вицепремиерът.

“Няма трети пол в Истанбулската спогодба. Конвенцията е ориентирана към битката за насилието над дами. Това е спогодба за разчупване на стандартите и приемливост сред хората ”, приключи Екатерина Захариева по настоящата тематика за Истанбулската спогодба.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР