Днес ще се проведе европейска среща Всички пътища водят към

...
Днес ще се проведе европейска среща Всички пътища водят към
Коментари Харесай

Калфин: България трябва да излезе с много твърда позиция за бюджета на ЕС

Днес ще се организира европейска среща „ Всички пътища водят към Европа. Перспективи за федералния съюз “. Дискусията, която има за цел да способства към дебата за бъдещето на Европа, е част от формалната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Пред БНР някогашният вицепремиер и евродепутат Ивайло Калфин разяснява какво ще се разисква. „ Това е един от дебатите в Европа. Решението, обвързвано с федерализиране на Европейски Съюз, е едно от вероятните решения, което също така не е най-вероятно. В него има доста разумни от икономическа позиция детайли, само че политически – не мисля, че е вероятност. Така или другояче през този спор се пречупва дебатът за бюджета, за институциите, за това Европейски Съюз да е по-разбираем и либерален за жителите. Това са тематиките на Европейски Съюз през днешния ден “, сподели той.

Според предлагането на Екологичен потенциал, откакто Англия напусне Съюза, от техните над 70 евродепутатски места ще останат малко над 20, които ще се преразпределят, изясни Калфин. „ Странно е, че страна като Холандия получава 3-ма депутати повече, а България не получава нито един. Идеята е останалите към 50 места да останат в запас. /…/ Или приемане на нови страни-членки, или в случай че още веднъж се докара до триумф тази полемика за така наречен транснационални листи. Идеята е партиите, с изключение на националните листи, да имат една неголяма квота 20-30 депутати, които да се избират в цяла Европа. Това като концепция е положително, само че не знам в България какво ще стане като се появят имена, които не познаваме. Това е хубава концепция, само че ме е боязън, че без да се осъзнае преди този момент, не би трябвало да се насилваме с нея “, уточни той.

Българската позиция за бюджета на Европа би трябвало да бъде много по-твърда, безапелационен е Калфин и добави.

„ Кохезионната политика е значима. Ние би трябвало да настояваме за нея. Тя несъмнено няма да се резервира в този тип. Сигурно ще има доста повече условности и ще желае да се види действителният резултат от нея. Важно е ние да отстояваме позицията, че бюджетът би трябвало да поеме най-малко половината, както предлага Комисията, от недостига, който се появява след излизането на Англия, което значи 6-7 милиарда на година., което не е толкоз доста “, изясни Калфин.

„ Ние като страна, която получава над 3 пъти повече в сравнение с внасяме, би трябвало да сме най-големият бранител на тази концепция – да се усилят малко вноските. И несъмнено тематиките, свързани с миграция и защита на границите са значими за нас. Темата за съюза за защита явно ще набира скорост и ние би трябвало да желаеме да се включим в нея, а не да я гледаме в профил. Първото нещо е да настояваме бюджетът да не се понижава фрапантно след излизането на Англия. Бюджетът няма да се реши при Българското председателство, той занапред ще се разисква, само че първата реакция също е доста значима “, посочи той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР