Над 300 световни политици, държавници и милиардери са укривали богатства

...
Над 300 световни политици, държавници и милиардери са укривали богатства
Коментари Харесай

Керемедчиев: Офшорните компании не са незаконни, но са неморални

Над 300 международни политици, държавници и милиардери са укривали благосъстояния в офшорни компании, с цел да избегнат заплащането на налози. Това демонстрира ново огромно интернационално следствие на публицисти от целия свят, наречено „ Пандора пейпърс” или „ Документите Пандора”. В студиото на „ Здравей, България” тематиката разяснява някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев

„ Съществуването на офшорните компании не е нелегално, само че е неморално”, сподели той.

„ 10% от Брутният вътрешен продукт на света минава през офшорни компании. Самото им битие е направено, с цел да се спестят налози. Не да се укрият, а да се спестят. Много компании първоначално употребяват такива данъчни райове, каквито има на разнообразни места по света, с цел да употребяват това”, разяснява Керемедчиев.

„ С тези офшорни компании всичко стартира като нелоша концепция за привличане на вложения, само че по-късно зад тях започнаха да се появяват доста мръсни пари и такива, свързани с корупционни практики”, уточни още някогашният зам.-министър на външните работи.

„ Проблемът е, че офшорните компании са прелестен заслон за пране на пари и за незаконни схеми. Възможно е през такава компания да влязат пари в България като задгранична инвестиция и човек да си купи каквото пожелае у нас без да се знае, че притежателят е точно той”, сподели Милен Керемедчиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР