На предстоящото заседание на Надзорния съвет на НОИ, което ще

...
На предстоящото заседание на Надзорния съвет на НОИ, което ще
Коментари Харесай

Сачева към Василев: Няма да има кражба от пенсиите

На идното съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт, което ще се организира на 14.05.2024 година, в правата на министъра на труда е да предложи на Народно събрание нарастване с 11%, както е заложено в ЗБДОО, което да се одобри.

Това се случва безусловно всяка година. Администрацията на Национален осигурителен институт предлага текст, който тъкмо извършва закона, а политическото решение се взема от надзора на Национален осигурителен институт и то нормално е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното публично обезпечаване.

Това написа в профила си във " Facebook "   зам.-председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ Деница Сачева. 
 ПП-ДБ прикани служебния кабинет да не плаши хората с високи цени на тока
ПП-ДБ прикани служебния кабинет да не плаши хората с високи цени на тока

Трябва да се задължи Национален осигурителен институт да изплати цялостното нарастване на пенсиите

По думите ѝ, Асен Василев знае това. Знае доста добре, че във вторник надзора на Национален осигурителен институт ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%. И хората ще си получат парите до стотинка. И пари от пенсионерите няма по какъв начин да се крадат. Защото бюджета на Национален осигурителен институт не може да се употребява за донорство на държавния бюджет. Но този човек обича да лъже. Обича да гази закона, написа тя. Няма никаква потребност от никакви изключителни съвещания на Народното събрание за нещо, което е в пълномощията на Надзора на Национален осигурителен институт и по този начин или другояче ще се случи. Асен Василев не избавя безусловно никого с изключение на личната си безславна кариера. И бъдете сигурни, че хората са му последна грижа, написа още тя.

Народното събрание да се събере на изключително съвещание и да задължи кабинета и Националния застрахователен институт да изплатят цялостния размер на нарастването на пенсиите от 1 юли. За това започнаха събиране на подписи от " Продължаваме промяната - Демократична България " в неделя .

С изказване във фейсбук Асен Василев, който е и някогашен финансов министър, цитира известието на Национален осигурителен институт, като съобщи, че това е директна кражба и безспорен скандал и се пресмята на 100 млн. лева до края на годината - на процедура това са 8 лева от всеки пенсионер месечно. Той е засегнат и скандализиран от решението на Национален осигурителен институт, като изясни и че това е кражба, която е неприемлива.

По думите му парите ги има както в бюджета, по този начин и в закона за бюджета и те са гласувани от същото това Народно заседание.

" Това е остарелият модел, в който 10 индивида ядат парите на хората. Аз просто не мога да допускам, това е позорно. "

Припомняме, в края на предходната седмица стана ясно, че покачването на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10, а не с 11%, а като причина се сочи регистрираната публично по-ниска инфлация от прогнозните планове.

Заседанието на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт, на което ще се взима решение по плана , е планувано за 14 май.

Осъвременяването на пенсиите се прави по така наречен Швейцарско предписание, като за задачата в държавния бюджет бяха планувани над 1.1 милиарда лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР