Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че не вижда основания за

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че не вижда основания за
Коментари Харесай

Олаф Шолц е против германски оръжия да удрят по Русия

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че не вижда учредения за разширение на обсега на западните оръжия в спора в Украйна . Той съобщи това на събитие в Берлин, заяви " Тагесхау ".

Според Шолц съществуват " ясни правила за доставката на немски оръжия за Киев, които са контрактувани с Украйна и които работят ".

Германският канцлер добави, че задачата на неговата политика във връзка с спора е " да предотврати прерастването му в доста огромна война ".

На 20 май украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Киев разисква със западните сътрудници опцията за потребление на доставените оръжия за нанасяне на удари по съветска територия.

Конкретни страни не бяха посочени. Преди това The Wall Street Journal и Politico писаха, че Украйна е отправила такова искане към Съединени американски щати .

Според The New York Times държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен приканва за облекчение на рестриктивните мерки за потребление на оръжията, предадени на ВСУ.
 Шолц увери Зеленски в поддръжката на Германия за мирната среща на върха
Шолц увери Зеленски в поддръжката на Германия за мирната среща на върха

Сътрудничеството в региона на защитата и идната конференция за възобновяване на Украйна в Берлин също са били разисквани

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин съобщи на 20 май, че чака Киев да употребява оръжията по цели на територията на Украйна.

Според Остин Киев би трябвало да се концентрира върху цели, чието поразяване " би довело до триумф в непосредствен пердах ". Белият дом също по този начин съобщи, че " не предизвиква и не толерира " офанзивите против Русия с потребление на американски оръжия.
 Шолц съобщи, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г
Шолц съобщи, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г

Според него, след експлоадирането на цялостна война Русия и Украйна са се пробвали да договарят, само че Москва не е била сериозна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съдружниците би трябвало да разрешат на Украйна да употребява западни оръжия за удари по съветска територия на фона на засилените боеве в Харковска област.

В същото време той призна, че това може да докара до ескалация и прикани да се предотврати " пълноценна война сред Русия и НАТО в Европа ".
 Дългата игра на Шолц за Украйна
Дългата игра на Шолц за Украйна

Има ли смяна в немската позиция и за какво Берлин потегли против Лондон и Париж

Италианските управляващи не поддържаха апела на Столтенберг. Външният министър Антонио Таяни означи, че Италия е неразделна част от НАТО, само че акцентира, че " всяко решение би трябвало да се взема колегиално ".

В същото време Лондон позволи на Киев да нападна Крим с английски оръжия. Британският министър на защитата Грант Шапс прикани съдружниците да последват образеца му .
 Унгария похвали Шолц за отхвърли му да даде Taurus на Украйна
Унгария похвали Шолц за отхвърли му да даде Taurus на Украйна

Позицията на немския канцлер за далекобойните ракети била " доста рационална "

Англия, сходно на други западни страни, не признава резултатите от референдума от 2014 година, с който полуостровът стана част от Русия. Украйна счита Крим за своя благосъстоятелност.

Москва съобщи, че въпросът за принадлежността на полуострова е затворен.
 Шолц изключва присъединяване на немски бойци във войната в Украйна Обновена
Шолц изключва присъединяване на немски бойци във войната в Украйна

Лондон даже предлага договорка за замяна на ракетите Taurus със Storm Shadow

Русия счита, че доставките на военна помощ за Украйна трансформират западните страни в страни в спора. Москва съобщи, че това няма да повлияе на изхода от военните дейности.

Кремъл счита, че разискването на опцията Украйна да употребява западни оръжия за нанасяне на удари по Русия може да увеличи равнището на ескалация .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР