На четири места в София са разположени мобилни станции, които

...
На четири места в София са разположени мобилни станции, които
Коментари Харесай

На тайни места в София се измерват вредните емисии от автомобилите

На четири места в София са ситуирани мобилни станции, които мерят равнищата на фини прахови частици въглеводороди, въглероден окис и азотен оксид, които отделят колите. Замерванията са почнали през вчерашния ден (4 септември) и ще продължат до 15 септември, заяви Столичната община, която е основател на акцията.

От общината споделиха пред " Дневник ", че местата, на които са ситуирани измервателните станции са загадка, с цел да не се пречи на естественото придвижване на колите и резултатите да са действителни. Измерванията се правят от испанската лаборатория RSLab взаимно с " Пътна полиция " и екип на общината.

Измерването на нездравословните излъчвания се прави, без колите да бъдат спирани. Вместо това устройства на системата излъчват инфрачервени и ултравиолетови лъчи в избран обхват и по този начин регистрират равнищата на фини прахови частици, въглеводороди, въглероден окис и азотен оксид, които са главните замърсители на въздуха. Уредите снимат регистрационните номера на колите и регистрират техните марки, тип мотори и година на произвеждане. Технологията може да мери излъчванията от 100 автомобила на час.

След приключването на измерванията притежателите, чиито коли отделят замърсители над нормата, ще получат уведомления. Глоби няма да бъдат налагани. От Столичната община споделиха още, че ще се търси поддръжка от КАТ, тъй че информацията за замърсяващите транспортни средства да се изпраща до пунктовете за годишни механически прегледи, където да се обръща повече внимание на съответните коли.

Испанската лаборатория е в столицата по покана на екипа на " Зелена София ", който приготвя кандидатурата на града за зелена столица на Европа. Австрийската компания " Капш ", която се занимава с телекомуникационни системи и технологии, също е сътрудник на плана. От 2006 година компанията има посланичество в България.

През февруари Пътна полиция към Столичната дирекция на вътрешните работи и Изпълнителна организация " Автомобилна администрация организираха взаимна акция за премерване отделяните от колите нездравословни излъчвания. Проверките бяха част от акцията програмата на Столичната община за справяне с висооко замърсяване на въздуха в града.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР