Йеменските хуси освободиха 113 затворници, принадлежащи към правителствените сили, на

...
Йеменските хуси освободиха 113 затворници, принадлежащи към правителствените сили, на
Коментари Харесай

Хусите освободиха 113 затворници от правителствените сили на Йемен

Йеменските хуси освободиха 113 пандизчии, принадлежащи към държавните сили, на 26 май. Хусите нарекоха този ход " едностранна филантропична самодейност " за опрощение на пандизчии и връщането им на фамилиите им, съобщи " Ройтерс ".

" Повече от освободените са заболели, ранени и възрастни хора ", сподели Абдул Кадер Ал-Муртада , началник на комитета по въпросите на пандизчиите, ръководен от хусите, който разгласи освобождението и изясни, че арестуваните са пленени държавни бойци на бойния фронт.

Но интернационално приетото държавно управление на Йемен съобщи, че арестуваните не са бойци, а цивилни, отвлечени от хусите от домове, джамии и работни места.
 Ракета удари петролен танкер край Йемен
Ракета удари петролен танкер край Йемен

На борда е избухнал пожар

Маджед Фадаил , заместник-министър по правата на индивида в интернационално приетото държавно управление на Йемен, в обява в обществената медийна платформа X, написа, че " освобождението на тези жертви под каквото и да е име не освобождава хусите от това закононарушение ".

В изказване Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) също удостовери едностранното освобождение на 113 " свързани с спор " арестувани и изясни, че е съдействал на арестуваните, с цел да подсигуряват, че освобождението им е било хуманно и почтено.

" Чувствам се изцяло спокоен, като че ли съм преродил. Защото бяхме обезверени и мислехме, че в никакъв случай няма да излезем ", сподели Муршед Ал Джамаай , арестуван, освободен на 26 май.

Йемен е заседнал в спорове, откогато хусите смъкнаха държавното управление в столицата Сана в края на 2014 година Водената от Саудитска Арабия военна коалиция се намеси през 2015 година, като това имаше за цел да възвърне държавното управление.

Контурите на препоръчаната пътна карта на Организация на обединените нации само че напредъкът спря, откакто хусите ускориха офанзивите против кораби в и към Червено море , като обявиха, че по този начин работят в символ на взаимност с палестинците в Газа.

Нападенията засегнаха световната търговия, разпалиха страховете от инфлация и задълбочиха безпокойството, че последствията от войната Израел-Хамас могат да дестабилизират елементи от Близкия изток.

Припомянме, че на 25 май хусите съобщи,, само че по-късно същия ден, освобождението беше отсрочено, като не станаха ясни причните за отлагането. 
 Хусите отсрочват освобождението на пандизчиите
Хусите отсрочват освобождението на пандизчиите

Забавянето е породено от " механически аргументи "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР