Понятието сигурност промени същността си и се превърна в хоризонтална

...
Понятието сигурност промени същността си и се превърна в хоризонтална
Коментари Харесай

Калин Стоянов пред форума на НАТО: Фалшивите новини са заплахи за сигурността ни

Понятието „ сигурност " промени същността си и се трансформира в хоризонтална тематика, изискваща стеснен разговор и съдействие сред институции, организации, сътрудници, гражданско общество, медии - това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който приказва пред Комитета по народна власт на Парламентарната асамблея на НАТО в границите на провеждащия се в София неин конгрес.

Той иднесе отчет по тематиката „ Актуални провокации пред сигурността ", оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

„ Дори в подтекста на актуалните военни спорове и новите закани като дезинформация и киберпрестъпност, публичното усещане за сигурността не е фокусирано върху общата опасност, а всяко събитие, даже случайно по своя темперамент, може да провокира риск за сигурността. " - уточни министърът.

Стоянов илюстрира това с образец от постоянно популяризираните напълно неоснователни изказвания за засилен миграционен напън и преобразяване на страната ни в гето на незаконни мигранти и подчертава върху непредвидимото измерение на разпространяването на дезинформация, което образува друга от същинския факт социална настройка.

Свидетели сме и на подправени вести, основани с изкуствен интелект и т.нар „ дийп фалшив ". Вътрешният министър акцентира, че динамичността на картината на сигурността изисква непрекъсната еластичност и интензивно противопоставяне на трансграничната престъпност, съпътстваща незаконната миграция – изключително по линия на каналджийството. По думите му съответният отговор против „ жизнеността " на подправените вести изисква доста старания и намерено съдействие сред институции, медийни сътрудници и общност, самодейни хоризонтални образования, създаване на потенциал за критическо мислене и инспекция на обстоятелства, поддръжка за виновната публицистика и обективното отразяване на събитията, построяването на резистентен и благонадежден механизъм за предварителна защита и противопоставяне на дезинформацията - инвестиция в дълготраен проект, ориентирана към възобновяване на публичното доверие.

В рамките на изявлението си вътрешният министър обърна особено внимание и върху заканите, свързани с киберпрестъпността, чиито форми от дълго време не се лимитират до тирада на омразата, хакерски атаки или финансови закононарушения, тъй като незаконното онлайн наличие може да е обвързвано с разнообразни тежки закононарушения – тероризъм, детска порнография, противозаконна търговия с оръжия, културни полезности, а към този момент и опиати. Тази опасност изисква сложен отговор – задълбочени експертни знания, неотложен продан на информация, оперативна и процедурна автономия, интензивно съдействие с частния бранш. Като образец за това вътрешният министър показа постигнатото съдействие с доставчиците на интернет услуги, неправителствените организации за безвреден интернет, учебни заведения и други по линия на предварителната защита.

Министър Стоянов акцентира, че се работи и за построяването на потенциал в предварителната защита и противодействието на екстремизма и тероризма, на резистентен мултидисциплинарен метод за предварителна защита на радикализацията и насилствения екстремизъм. „ Ново предизвикателство е също криптирането от край до край, по което стартира спор в работните формати на Европейския съюз - нужен инструмент за гарантиране на сигурността от водещите обществени мрежи и платформи ", уточни още вътрешния министър. В този смисъл той изведе значимото изискване за обезпечаването на закономерен достъп до криптирани данни за задачите на битката с престъпността при цялостно ценене на отбраната на персоналните данни и персоналната цялост.

В умозаключение министър Калин Стоянов изрази твърдата позиция, че ефикасното ръководство на процесите в областта на сигурността изискват изчерпателен разбор, оценка и прогнози, навременни дейности, всеобхватно съдействие сред институциите и гражданското общество въз основата на общи полезности, както и взаимоотношение с интернационалните сътрудници, построено на професионализъм и взаимно доверие. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР