На 16.03.2021 г. на територията на градовете София, Перник и

...
На 16.03.2021 г. на територията на градовете София, Перник и
Коментари Харесай

Задържаха петима, част от международна схема за измами и пране на пари

На 16.03.2021 година на територията на градовете София, Перник и Разлог чиновници на отдел „ Киберсигурност “ в ГДБОП, прокурори от Специализираната прокуратура (СП) и следователи от отдел „ Следствен “ на СП са направили спомагателни дейности по следствието на обезвредената през 2020 година интернационална проведена незаконна група за измами посредством фиктивна търговия с финансови принадлежности, компютърни закононарушения и пране на пари, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Процесуално-следствените дейности са били подхванати в осъществяване на издадена Европейска заповед за следствие от Главната прокуратура в гр. Бамберг – Централен орган за киберпрестъпност в Бавария, и се явяват продължение на огромната взаимна интервенция на полицейските и правосъдни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България против интернационалната незаконна мрежа на 2 април 2020 година

Съгласно издадени от прокуратурата в Бамберг Европейски заповеди за арест на територията на страната са били арестувани пет лица – трима българи, чешки жител и жител на Република Черна гора.

С постановления на прокурори от Софийска градска прокуратура и Окръжните прокуратури в Перник и Благоевград, петимата са били арестувани за период до 72 часа. Със правосъдни избрания двамата непознати жители са били арестувани под стража. Други двама, привлечени за съпричастност към незаконната мрежа, са с ограничения за неотклонение „ домакински арест “, а един - с „ подписка “.

При претърсвания на 6 адреса, 5 автомобила и персонални обиски са били открити и конфискувани документи, свързани с незаконната активност, както и огромно количество компютърна и телекомуникационна техника. В хода на следствените дейности поддръжка в обмена на информация с партньорските проверяващи органи и координирането на дейностите е оказало Българското бюро на Агенцията за правно съдействие в Европейски Съюз - Евроджъст.

От прокуратурата напомнят, че по време на взаимните дейности по неутрализирането на групата на 2 април 2020 година в България бяха арестувани трима български и един немски жител, хипотетичен началник на незаконната мрежа. Други 5 лица бяха арестувани в Сърбия. В Германия бе блокирана банкова сметка на групата с над 2,5 милиона евро. Поставени под наблюдаване са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими движимости и пари.

Разследването на групата стартира през 2019 година прокуратурата в Бамберг, взаимно с екип на Централната прокуратура на Австрия за битка с икономическата престъпност и корупцията. Основание за това са открити над 250 жертви на измами в Германия за над 7 млн. евро. В Австрия са регистрирани близо 850 ощетени с над 2,2 млн. евро. Установено е, че жертви на групата са жители на доста европейски страни. Предположенията са, че нанесените вреди са в пъти по-големи, доколкото не всички потърпевши от измами са подали тъжби.

Участници в незаконната мрежа са насърчавали по е-поща и с рекламни банери евентуалните си жертви - „ вложители “, да се записват в основана от групата нелицензирана платформа за цифрова търговия с бинарни варианти, криптовалути и други финансови принадлежности.

Началната такса за регистрация била от 250-300 евро. Онези, които откликвали, неотложно били „ атакувани “ с оферти за високи приходи от така наречен сътрудници и „ персонални брокери “ в колцентрове, ситуирани най-вече в България, Сърбия и Украйна. Всеки „ вложител “ получавал достъп до приложение във подправената платформа, където да наблюдава по какъв начин парите му се „ усилват “ от осъществени търговски облаги.

На процедура всяка вложена сума е била превеждана по сметки в разнообразни точки на света. След поредност от следващи банкови транзакции - за изпирането на парите, средствата са били съсредоточавани по сметки, следени от интернационалната незаконна група, и разпределяни сред участниците в нея.

За работата си по следствието българските прокурорски и полицейски органи са получили висока оценка от Националното Бюро на Германия в Евроджъст, от Европол, от Службата на основния прокурор в Бамберг, от Прокуратурата в Австрия за противопоставяне на икономическата престъпност и корупцията и от Прокуратурата в Сърбия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР