На 10 март българската православна църква почита няколко светци, сред

...
На 10 март българската православна църква почита няколко светци, сред
Коментари Харесай

Днес почитаме светците, загинали мъченически в Коринт

На 10 март българската православна черква уважава няколко светци, измежду които са Кодрат, Киприян, Дионисий, Анект. Днес имен ден честват, всички с имената Галя, Галина и Галин.

На днешния ден се отдава респект на огромна част от светците, които са починали страдалчески, защитавайки християнството.

Свети Кодрат е бил от християните, които са били подлагани на жестоки гонения от владетелите-езичници. Светецът е претърпял жестоки мъчения, в които е трябвало да отстоява християнската си религия.

Светецът е живял при ръководството на римския император Декий. По негова заповед християните в Коринт били преследвани. Така били хванати светците Киприан, Дионисий, Анект, Павел и Кодрат. Те били затворени в тюрма и оковани във вериги.

Светците били подлагани на жестоки мъчения, с които езичниците желали да ги накарат да се отрекат от християнската си религия. След като не съумели да ги убедят шефовете на град Коринт ги осъдили на гибел, като ги хвърлили на лъвовете, само че зверовете не докоснали светците.

 Вяра

След като останали живи и след следващата заплаха император Декий наредил светците да бъдат обезглавени.

След убийството на мъчениците били хванати и убити и други християни. Викторин, Виктор и Никифор били посечени с нож. Клавдий умрял след отрязване на ръцете и краката. Диодор самичък се хвърлил в приготвения за него огън, а Папий бил хвърлен в морето. На мъченическа гибел били подложени и светиците Хориса, Нунерия, Василиса, Ника, Гали, Галина и Теодора.

Във времената, когато християните са подлагани на безмилостни гонения, жена на име Руфина от боязън да не бъде измъчвана и убита избягала от град Коринт в пустинята. Руфина била бременна и не след дълго родила момче. След раждането тя умряла и оставила детето единствено в пустошта.

Подобно на Йоан Кръстител младенецът се хранил със сладка роса, която се спускала от небето, до момента в който не поотраснал и не почнал да се храни с пустинните треви.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР