На 1 юли 2003 г. Мартин Еберхард и Марк Тарпенинг

...
На 1 юли 2003 г. Мартин Еберхард и Марк Тарпенинг
Коментари Харесай

Урок по електрички. История. Настояще. Бъдеще

На 1 юли 2003 година Мартин Еберхард и Марк Тарпенинг основават компания, която ще раздруса радикално автомобилната промишленост. Tesla сложи началото на огромния бизнес за електрически транспортни средства и значително компании за електрически транспортни средства нямаше да съществуват без американския авто производител.

Този урок по електрички е дело на създателя от carbuzz Герхард Хорн.

Tesla всъщност принуди обичайните производители на коли да извърнат внимание, доказвайки, че производството на електрически транспортни средства е благонадежден бизнес модел. В момента това е автомобилната компания на планетата с най-висока пазарна оценка, която създава общо нула автомобила с бензинови/дизелови мотори.

Нейният статут на пазарен водач не може да бъде оспорен. Успехът на Tesla въодушеви няколко нови компании за електрически коли, което накара обичайните огромни играчи като General Motors, BMW, Mercedes-Benz и Toyota да бъдат извънредно обезпокоени.

В наши дни доста малко компании нямат най-малко един електромобил в гамата си. Дори бутиковият производител Caterham към този момент създава електрически коли.

Въпреки че Tesla е най-влиятелната компания за електрически транспортни средства на всички времена, новите компании за електрически транспортни средства и обичайните играчи като General Motors постепенно придвижват играта напред. Но преди да се потопите по-дълбоко в това коя компания за електрически автомобили какво е направила, си коства да разгледате първите електрически автомобили.

Първото електрическо транспортно средство

Първият електрически автомобил предхожда това, което множеството историци считат за първото практично модерно транспортно средство. Карл Бенц показва Benz Patent-Motorwagen през 1886 година, само че Робърт Андерсън конструира първия електрически автомобил някъде сред 1832 и 1939 г. 

Шотландците са брилянтни в изобретяването на неща, само че електрическият автомобил на Андерсън се е захранвал с незареждащи се акумулатори. Електрическият автомобил на Андерсън е бил своего рода мъртвороден. Трябва да минат още 40 години, преди електрическите автомобили да получат по-широко разпространяване в Съединени американски щати и Обединеното кралство.

Закупуването на електрически автомобил обаче не е елементарно. Те са благосъстоятелност на компании, които ги дават чартърен като търговски транспортни средства.

Хората харесват тези електрически търговски транспортни средства, тъй като са лесни за ръководство. И хората не се интересуват от пробега, тъй като всички коли имаха еднакъв проблем. Напълно електрическото транспортно средство има стеснен пробег и няма инфраструктура за зареждане, колите с парна двигателна сила се загряват прекомерно дълго и се нуждаят от прекалено много вода, с цел да работят, а изкопаемите горива не са елементарно налични.

Flocken Elektrowagen дебютира през 1888 година като първото четириколесно електрическо транспортно средство.

По принцип всеки източник на сила е имал проблем. И по този начин, по какъв начин моторите с вътрешно горене се трансформират в нормата вместо електрическите коли?

Отговорът е на Ford Motor Company и нейния създател. Карл Бенц може и да е изобретил автомобила, само че Хенри Форд го прави задоволително на ниска цена за масите, като проектира и построява модерната поточна линия. Благодарение на всеобщото произвеждане Ford Model T е наличен. Хенри Форд също по този начин има вяра, че би трябвало да заплаща на чиновниците си обективна заплата, с цел да могат да си разрешат автомобила с ДВГ задвижване, който трябваше да основат.

Моделът Т унищожава водещите компании за електрически транспортни средства по това време. През 1912 година Модел Т коства 650 $. Еквивалентното електрическо транспортно средство е коствало 1750 $. Да, Модел Т е бил безспорен “кошмар ” за шофиране, само че против спестени 1100 $ сте можели да се научите да живеете с него.

Автомобил за доставка на Model T, създаден през 1912 година

Пропусната опция

General Motors можеше да бъде един от най-хубавите производители на електрически коли в света, в случай че беше малко по-предвидлив. GM сътвори един от най-влиятелните модерни напълно електрически коли, наименуван EV1.
От самото начало той е планиран като електромобил и включва доста характерности, които в този момент се срещат в актуалните електрически коли.

GM е употребявал усъвършенствана аеродинамика, едностепенна редукторна предавка и оловно-киселинна батерия с потенциал 16,5-18,7 киловатчаса за задвижване на електромоторите. По-късно EV1 получи обновена никел-металхидридна батерия с потенциал 25,4 kWh, подобаваща за пробег от 210 км по оценка на EPA.

Този пробег може да наподобява комичен в съпоставяне със актуалните електрички, само че не забравяйте, че EV1 е създаван сред 1996 и 1999 година

GM оферираше EV1 единствено на лизинг и клиентите го харесаха. Но през 2002 година GM реши, че електрификацията въпреки всичко не е бъдещето, и взе назад EV1 от клиентите. Повечето EV1 бяха унищожени, само че няколко от тях не престават да живеят в музеи и висши образователни заведения.

Естествено, незабавно откакто GM стартира да унищожава EV1, се появиха теории на конспирацията. Водещата доктрина е, че GM е желал EV1 да се провали, с цел да може политиците да се оттеглен от тематиката за електрическите транспортни средства.

Но евентуално става дума за елементарен случай, в който математиката не се е получила. През годините е имало голям брой образци за автомобилни компании, които са продавали коли на загуба. Най-известният е Bugatti Veyron, който беше продаден за един милион, само че производството му струваше към 6 милиона $. Но Volkswagen Group го разреши, тъй като то направи чудеса за марката. Bugatti-Rimac нямаше да съществува през днешния ден, в случай че VW не беше поел този първичен удар по продажбите.

Ударът за GM беше забележителен. Лизинговите вноски бяха изчислени на база MSRP от почти 34 000 USD, което е 63 000 USD, като се регистрира инфлацията. Производството на всяка численост коства 80 000 $, което през 2023 година е почти 150 000 $.

След като към този момент имаме почти изложение на историята на електрическите автомобили, можем да се срещнем с производителите, виновни за революционните електрически автомобили.

Мисията на Tesla – да направи електрическите автомобили привлекателни

Оригиналният Tesla Roadster е основан, с цел да притегли вниманието, само че Tesla намира необятна известност едвам когато минава към леките коли.Tesla Model S беше същинско знамениеMile, предлагайки доста мощ, пламенно ускоряване и пробег сред 334 и 426 км.

Освен това той беше извънредно хубав, комфортен и моден, а Tesla го употребява като платформа за въвеждане на технологии от последващо потомство като Autopilot.

Макар че Autopilot и цялостното самоуправление станаха причина за голям брой несъгласия, те също по този начин предоставиха на Tesla функционалностите, които шокираха и накараха хората да зарежат обичайните автомобилни компании.

Тактиката проработи прелестно. Няма други американски компании за електрически автомобили, които да могат да се похвалят с такова задържане на клиенти, каквото има Tesla.

Оттогава са се появили няколко други производители на електрически автомобили, само че никой от тях няма особено приложение за запознанства, в което можете да намерите човек, който е толкоз вманиачен по Tesla, колкото и вие.

През годините Tesla добави още модели към гамата си, а най-популярният досега е Model Y. По-рано тази година той беше най-продаваният автомобил в света.

Следващата огромна стъпка за Tesla е прекосяването към комерсиалните транспортни средства. Проектът Cybertruck набира скорост, а Tesla Semi към този момент прави доставки.

Другите компании за електрически автомобили дейно настигнаха, а в някои случаи и надминаха Tesla, само че тя към момента има голямо асо в ръкава си. Tesla може да спре да създава леки коли през днешния ден и към момента ще коства милиарди с помощта на мрежата от Supercharger-и. Първата станция Supercharger беше построена незабавно откакто стартира производството на Model S.

През 2012 година имаше шест станции за зареждане. Към момента на писане на публикацията има над 5200 станции и 48 000 врата. Тези зарядни станции Supercharger евентуално са най-ценният актив на Tesla, изключително откакто са отворени за конкурентни автомобилни производители.

Един по един производителите на електрически автомобили отстъпват и признават, че не могат да се конкурират с врата за зареждане NACS на Tesla и с лекотата на потребление. Tesla стартира революцията в електрическите автомобили и нейната мрежа Supercharger ще подсигурява, че тя ще продължи.

General Motors и Nissan – досегаемост за масите

GM може и да е изпуснал влака, като не е доразвил EV1, само че би трябвало да го приветстваме за това, че направи електрическите автомобили по-достъпни. Bolt EV дебютира пет години след Model S, когато имаше единствено няколко електрически автомобила, от които да се избира.

Първоначално Bolt се продаваше на дребно за цели 40 000 $, само че с помощта на икономиите от мащаба, по-късно той стана по-достъпен. През 2023 година Bolt коства 26 500-29 700 $, преди да се приспадне сладкият данъчен заем от 7500 $ на президента Байдън.

Въпреки злощастната си известност (единични случаи на самозапалване), която не е по виновност на GM, Bolt продължава да се продава добре. След казуса с пожарите си мислехме, че GM ще пенсионира Bolt EV вечно, само че компанията възнамерява да сътвори последващо потомство модел, употребявайки платформата Ultium, стартирала с по-големите си SUV разновидности.

Nissan също заслужава хвалба за Leaf, пуснат на пазара цяла година преди Tesla Model S. Той не е толкоз мечтан, само че беше добър в това да бъде просто елементарен автомобил. Просто се случи да бъде електрически. За страдание пробегът му беше дребен. Все отново през 2012 година Leaf струваше към 30 000 $, а Model S – два пъти повече.

Ford – по пътя на електрическия работен кон

Технически, Ривиан е първият производител, който пуска напълно електрически пикап, само че F-150 Lightning е по-успешен артикул. 

Rivian има проблеми с производството след представянето на R1T, което дава преимущество на Ford в сегмента на товарните коли. Но преди да навлезем по-дълбоко, дано “видим слона в стаята ”. 

Електрическите транспортни средства са жалки за изтегляне. Виждали сме по какъв начин електрическата версия на F-150 се проваля в това на няколко пъти. Все отново изследванията демонстрират, че електрическите камиони са задоволително положителни за 75% от дейностите, свързани с бизнеса. Наличието на огромен комплект акумулатори на строителната площадка също е извънредно потребно.

Електрическият пикап не е единственият търговски артикул на Ford. E-Transit е идеалният автомобил за “доставки за последната миля ”. Максималният пробег от 202 км е изцяло задоволителен за еднодневни доставки на колета в града.

Разходите за употреба на E-Transit също са доста по-ниски от тези на ван с мотор с вътрешно горене. Електрическият автомобил не би трябвало да се обслужва толкоз постоянно, а едно зареждане коства доста по-малко от контейнер с бензин.

Lucid Motors – Кралят на пистата

Lucid е тук, тъй като е първият производител, който преодоля магическата преграда от 800 км (500 мили) пробег. Air Dream Edition получи оценка от EPA за 836 км, а Air Grand Touring – 827 км. Lucid безспорно е отпред на листата на електрическите автомобили с максимален пробег.

Подобно на Tesla, Lucid може да спре да създава коли и да построи цяла империя към своята патентована технология за електрически транспортни средства. Когато Aston Martin се нуждаеше от сътрудник, с цел да премине към електрическо задвижване, той се сплоти с Lucid. Това приказва доста, като се има поради, че за своите бензинови коли компанията употребява мотори от Mercedes-AMG.

Още по-впечатляващо е партньорството на Lucid с Формула Е. Lucid обезпечава моторите, батерията, инвертора, диференциала, трансмисията и регенеративната спирачна система за всеки едноместен автомобил в тази стандартизирана спортна серия.

Благодарение на технологиите на Lucid на водачите от Формула Е към този момент не се постанова да сменят колите си по средата на надпреварата.Тези коли от трето потомство, задвижвани от Lucid, могат да изминат 36-40 обиколки (в взаимозависимост от пистата) без прекъсване. 

Hyundai – Факторът „ Забавление ”

Hyundai е тук, тъй като е разкрил тайната на това по какъв начин да направи изцяло електрическите коли занимателни. Hyundai създаде първия в света електрически хиперхеч, употребявайки известното си поделение N, пускайки на пазара Ioniq 5 N.

Ioniq 5 N разполага с 601 конски сили сега, в който натиснете газта, само че времето от 0 до 100 км в час от 3,4 секунди е минимум впечатляващото нещо в него. Вместо да сътвори най-хубавия играч за придвижване по права линия, Hyundai N употребява разнообразни технологии, с цел да включи някои недостатъци в автомобила. Да, прочетохте вярно. Hyundai в действителност е направил N съзнателно посредствен в името на заниманието.

Списъкът с технологии за развлечение, е дълъг, само че добре премислен, което прави този автомобил по-привлекателен за феновете на динамичността, на които им е омръзнало единствено феноменалното ускоряване на електричките в права линия.

Автомобилът би могъл да бъде по-бърз вместо развлечение, само че Hyundai е тръгнал по другия път и това може да стимулира и други производители да мислят ексцентрично.

Какво следва?

Повечето обичайни производители възнамеряват електрически коли от повече от десетилетие, само че към момента липсват налични модели. И макар непрекъснато увеличаващите се данни за пробега, огромна част от популацията счита, че 480 -800 км не са задоволителни.

Да не приказваме за незаслужената известност на запалващите се коли. Електрическите транспортни средства не са по-склонни към запалване. Просто когато това стане, пожарът е извънредно сложен за потушаване, само че пожарните служби в Съединени американски щати получават уместно съоръжение.

Следващата огромна стъпка напред са твърдотелните акумулатори, които вземат решение всички гореспоменати проблеми. Тези акумулатори са по-малки, само че с по-голяма енергийна компактност. Освен това те са по-малко склонни към възпламеняване и са по-евтини за произвеждане.

Това ни води тъкмо до прага на Toyota

Toyota стартира да събира патенти за твърдотелни акумулатори преди повече от 20 години, знаейки, че един ден ще се занимава и с произвеждане на електрически коли. И въпреки Toyota да се забави с темпото, сме подготвени да се обзаложим, че прескача цяло едно потомство електрически автомобили, които евентуално ще бъдат остарели след 10 години.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР