Звездната система TRAPPIST-1 бе открита през 2016 г. и е

...
Звездната система TRAPPIST-1 бе открита през 2016 г. и е
Коментари Харесай

На външните планети на TRAPPIST-1 най-вероятно има вода

Звездната система TRAPPIST-1 бе открита през 2016 година и е формирана от седем планети с размери почти колкото Земята, което единствено по себе си е много извънредно. Освен това някои от планетите в системата се намират в обитаемата зона. В ново проучване астрономите излагат догатките си за съществуването на вода на някои от тях въз основа на разбори на техните атмосфери.

Повечето звезди в галактиката Млечен път са червени джуджета – дребни и относително хладни звезди от спектрален клас М. Както потвърди системата TRAPPIST-1 (T-1), към тях могат да обикалят планети, сходни на Земята. Въпреки това от позиция на търсенето на следи от извънземен живот алените джуджета не са идеални: техните прояви на интензивност са по-опасни за атмосферата, в сравнение с тези на жълтите джуджета, към които принадлежи нашето Слънце.

Друг проблем е синхронизираното въртене. Тъй като тези звезди не са толкоз ярки, обитаемата им зона е по-близо, което значи, че е по-вероятно евентуално обитаемите планети постоянно да са обърнати с една и съща страна към Слънцето. Ако на такива светове има атмосфера, ще духат ветрове с голяма мощ. С други думи, смисъла на алените джуджета за търсенето на живот е огромен въпрос за астробиологията.

Астрономи от Вашингтонския университет моделираха първичните атмосферни условия на планетите от системата Т-1, в това число изменчивия размер на водата в океана и количеството на звездната радиация. При анализите са употребявани най-новите данни от наблюденията. Резултатите не са прекомерно обнадеждаващи, изключително за планетите, които са най-близо до звездата, написа Universe Today.

Изследователите откриха, че вътрешните планети – b, c и d – е по-вероятно да са изгубили изцяло всички първични ресурси от вода и е по-вероятно да са изгубили изцяло атмосферата си заради близостта си до звездата. Въпреки това, в случай че първичните ресурси от вода в океаните им са били обилни, те може да са запазили доста количество О2. При търсене на биологични признаци този О2 може да даде подправени резултати.

Положението е малко по-добро при външните планети e, f, g и h. Ако първичните им водни ресурси са били задоволителни, те може да са съхранили вода и би трябвало да имат повече О2, в сравнение с вътрешните светове. Тъй като първите три планети – e, f и g – се намират в обитаемата зона, резултатът от проучването е завладяващ.
Тези резултати стимулират по-нататъшни наблюдения за търсене на водни пари или О2 на планетите от системата Т-1. В последна сметка тя се намира единствено на 40 светлинни години от нас.

През последните две години и половина в космоса бяха изпратени два телескопа от ново потомство – „ Джеймс Уеб “ на НАСА и „ Евклид “ на ЕКА. До края на 2020 година ще се появят още няколко, които ще разполагат с усъвършенствана оптика и принадлежности за разкриване и проучване на екзопланети. Авторите на новото проучване предлагат да се употребява машинно образование за разкриване на аномалии в биологичните и химичните подписи. С тяхна помощ можем да открием следи от живот във Вселената, зародил въз основата на изцяло разнообразни правила, в сравнение с Земята.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР