Екип от учени от университета в Линкьопинг, Швеция представи иновативна

...
Екип от учени от университета в Линкьопинг, Швеция представи иновативна
Коментари Харесай

Учени са създали евтина нетоксична батерия, която запазва 80% от капацитета си след 8000 цикъла

Екип от учени от университета в Линкьопинг, Швеция показа новаторска батерия, която може да промени достъпа до електричество в страните с невисок стандарт на живот.

Новата разработка се базира на стопански ефикасни и в същото време екологични материали, направени от цинк и лигнин.

Както показва създателят на проучването Реверант Криспин, професор в Лабораторията по органична електроника, слънчевите панели към този момент се употребяват необятно в бедните тропически страни. Въпреки това, когато падне здрач, хората още веднъж остават без електричество, което съществено лимитира развиването на тези райони. С новата технология обаче е допустимо да се съхранява непотребната сила денем и по-късно да се употребява след залез слънце, оповестява уеб сайтът Liu.se.

Новата презареждаща се батерия дава обещание да бъде евтина и екологична опция на литиево-йонните акумулатори. Тя може да издържи на повече от 8000 цикъла на презареждане, като резервира към 80 % от потенциала си.

По отношение на енергийната компактност новата батерия е сравнима с оловно-киселинните акумулатори, само че без потреблението на токсично олово. Освен това тя може да резервира заряда си за към седмица, което е доста по-дълго спрямо други типове акумулатори.

Основният проблем на цинковите акумулатори е ниската им непоклатимост, дължаща се на взаимоотношението сред цинка и водата в електролита. Това води до освобождение на водород и формиране на дендрити. За да стабилизират цинковия електрод, учените са употребявали специфичен воднополимерен електролит на основата на калиев полиакрилат (суперабсорбент, SAP), с помощта на който новата батерия показва доста висока непоклатимост при зареждане и разреждане.

В същото време разноските за един цикъл на потребление на такава батерия са доста по-ниски от тези на литиево-йонните аналози.

Реверант Криспин и Зияуддин Хан

„ Макар, че литиево-йонните акумулатори са потребни, когато се борави с тях вярно те могат да бъдат взривоопасни, сложни са за преработване и проблематични за околната среда, тъй че нашата батерия предлага опция в случаите, когато енергийната компактност не е от решаващо значение. “

казва Зияуддин Хан, втори създател на проучването

Понастоящем създадените прототипи са с дребни размери. Твърди се обаче, че технологията може да се употребява за основаване на по-големи екземпляри с размерите на автомобилни акумулатори.

Разработката на новата акумулаторна цинково-лигнинова батерия е финансирана от редица шведски проучвателен фондации и държавни стратегии. Смята се, че тази екологична и евтина технология има огромен капацитет да се трансформира в опция на литиево-йонните акумулатори в бъдеще. Криспин също по този начин отбелязва, че Швеция, като новаторска страна може да помогне на други страни да възприемат технологиите за зелена сила, с цел да се избегнат неточности на стадия на създаване на инфраструктурата, които могат да „ доведат до климатична злополука “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР