Мюсюлмани от целия свят на демонстрации срещу ТръмпТурският президент звъни

...
Мюсюлмани от целия свят на демонстрации срещу ТръмпТурският президент звъни
Коментари Харесай

Палестински протести в “Деня на гнева”

Мюсюлмани от целия свят на демонстрации против Тръмп

Турският президент звъни на съветския си сътрудник и папата поради Ерусалим

Хиляди палестинци излязоха на митинги против решението на US президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, откакто към техния “ден на гнева ” се причислиха стачкуващи в Индонезия, Малайзия, Тунис, Турция и други страни, съобщи Ройтерс.

Въпреки предстоящите вълнения израелските управляващи позволиха петъчната молитва в джамията “Ал Акса ” в Стария град на Ерусалим, след която породиха конфликти сред палестинци и силите за сигурност. До през вчерашния ден бе обявено за два смъртни случая в разгара на митингите в палестинските територии, както и за 31 ранени.

Жители на Западния бряг за втори следващ ден замерваха с камъни израелски бойци, които дадоха отговор със сълзотворен газ. Високоговорителите на джамиите в линията Газа също приканиха за митинг, откакто ислямисткото придвижване “Хамас ” повтори апела си за нова интифада “до освобождението на Ерусалим и Палестина ”.

Управляващата палестинска партия “Фатах ” на президента Махмуд Абас разгласи, че US вицепрезидента Майк Пенс не е мечтан посетител в Рамала. Пенс има планувана аудиенция в Израел и палестинските територии по-късно този месец. В същото време Белият дом удостовери, че Тръмп е поканил Абас на среща идните седмици, когато палестинският водач ще е във Вашингтон за медицински процедури.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган и папа Франциск се съгласиха в телефонен диалог, че всевъзможни опит за смяна в статута на Ерусалим би трябвало да бъдат избегнати. Държавният глава на Турция звънна и на съветския си сътрудник Владимир Путин, като двамата показаха надълбоко безпокойствие от решението на Тръмп за Ерусалим. Вчера пресслужбата на Кремъл заяви, че Путин ще посети Турция в понеделник за диалози с Ердоган по двустранни въпроси и обстановката в Близкия изток и Сирия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР