На предстоящите избори машинен вот ще има. Това заяви пред

...
На предстоящите избори машинен вот ще има. Това заяви пред
Коментари Харесай

ЦИК: Имаме достатъчно време, машинен вот ще има

На идните избори машинен избор ще има. Това съобщи пред БНР Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК. 

Тя подсети, че към този момент завърши процедурата по засвидетелствуване на сходството на машините. Това се прави, с цел да се подсигурява оптималната степен на бистрота и че всичко, което се случва с машинното гласоподаване, е добре предпазено, изясни Пенева и акцентира, че постоянно нещата могат да се свършат още по-добре и даде някои рекомендации. Но този път процедурата протече с една много огромна степен на бистрота, посочи ръководителят на Обществения съвет в изявление за предаването " Преди всички ". 

Тя означи също, че сега обстановката е радикално друга от тази на предходните локални избори: " Имаме задоволително време машините да бъдат конфигурирани със софтуера, който беше генериран. Имаме и хеш код. Времето е задоволително, с цел да се провеждат избори с машинно гласоподаване ".

За гласоподавателя няма да е по-сложно от всеки различен избор, на който е дал своя вот в предишни години, безапелационна бе Цветелина Пенева. По думите ѝ главният акцент е ориентиран към това да се изяснява на жителите по какъв начин да употребяват хартиената бюлетина, тъй като на последните локални избори процентът на недействителните бюлетини в някои общини беше смущавало висок. Неумението на жителите да употребяват хартиената бюлетина, избирайки единствено преференция, без да маркират партия, води до огромна част от недействителните бюлетини, посочи тя и акцентира, че при машинното гласоподаване няма недействителни бюлетини. 

Пенева уточни, че в областите са изпратени машини с демонстрационен програмен продукт, с цел да може хората да се срещнат по какъв начин да упражнят правото си на глас. Тя моли хората да четат деликатно при гласоподаване:  " Всичко е направено доста елементарно. Нещата не са комплицирани и не са по-различни от последните локални избори. Българите, които отиват да гласоподават, към този момент са се научили да гласоподават както с хартия, по този начин и с машини и се надявам да не забележим този огромен брой недействителни бюлетини ".

Ако един гласоподавател има право да взе участие единствено в изборите за народни представители, той има опция да упражни правото си на глас единствено с хартиена бюлетина, напомни Цветелина Пенева. И изясни това с обстоятелството, че машината позволява да се гласоподава и на двата типа избори. 

Според нея за секционните комисии ще има усложнения и те ще бъдат в преброяването на два типа преференции. По думите ѝ това е деяние, което членовете на секционните комисии не са правили до момента. Ако се съблюдават методическите инструкции и се работи плътно, в случай че работата бъде разпределена вярно, процесът няма да е толкоз комплициран, счита тя. 

Цветелина Пенева съобщи изрично, че Изборният кодекс има избрани дефекти и са нужни промени в него. Според нея трябва да се прегледа номинацията на членовете на секционните комисии. Те се назначават от парламентарно показани политически сили на квотен принцип, изясни тя и добави, че този метод се придвижва и нагоре по редицата. Решенията и на районните комисии, и на ЦИК се одобряват с болшинство от 2/3, даде образец тя. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР