Музикалната индустрия е донесла на Обединеното кралство над 6,6 млрд.

...
Музикалната индустрия е донесла на Обединеното кралство над 6,6 млрд.
Коментари Харесай

Британската музика печели, но не процъфтява в чужбина. Проблемът е Брекзит

Музикалната промишленост е донесла на Обединеното кралство над 6,6 милиарда паунда (7,7 милиарда евро) и 14 млн. туристи за предходната година.

Това демонстрират данните в на UK Music, групова браншова организация, в който в детайли се разказва въздействието на музиката върху стопанската система на страната през 2022 година

Проучването акцентира неизчерпаемата културна мощ на Острова и повдига въпроси за непредвидените резултати от ограничението на английските реализатори след Брекзит, оповестява Euronews.

Освен приходите от туризъм, промишлеността е осигурила и 56 000 работни места, което демонстрира нейното влияние върху работната мощ.

" Музиката е едно от най-големите благосъстояния на нашата страна – тя освен е безусловно нужна за икономическия триумф, само че също по този начин генерира голямо количество " мека мощ " и оказва помощ за слагането на нашите градове на международната карта ", изяснява основният изпълнителен шеф на UK Music Джейми Гудуин.

Сред английските реализатори, взели участие в турнета предходната година, са одобрени звезди като Дуа Липа, Хари Стайлс и емблематичната музикална легенда Сър Елтън Джон.

Тази година също има сходни огромни събития, в това число в Ливърпул, който беше хазаин на песенния конкурс " Евровизия ", фестивалът Гластънбъри, където Сър Елтън Джон се сбогува с публиката си, както и интернационалните турнета на Бионсе и Тейлър Суифт.

От UK Music обаче споделят, че прогнозата не е позитивна за всички. " Инфраструктурата и гениите, на които се разчита, са изправени пред големи провокации. При състояние че всяка седмица се затваря по едно заведение, всеки шести фестивал не се завръща след пандемията, а доста студия са изправени пред голям стопански напън, е жизненоважно да защитим музикалната инфраструктура, която прави толкоз доста за нашите градове. ", споделят от организацията.

Макар че главните данни сочат фискалната изгода за страната от огромните реализатори, които носят пари от туристи в огромните зали, се следи угриженост от по-малките реализатори по отношение на рестриктивните мерки за осъществяване на интернационалните турнета. След Brexit бюрокрацията доста оскъпи турнетата в целия Европейски Съюз.

През 2022 година Euronews заяви за настояванията на английската промишленост за " цар на турнетата ", който да помогне на английските реализатори да се върнат в Европа. В отчета на UK Music от  2022 година " Да оставим музиката да се движи - нова договорка за турнетата " бяха повдигнати въпросите за новопоявилите се ограничавания, пред които са изправени английските реализатори след Brexit, в това число условията, съгласно които музикантите и турнетата са лимитирани да влизат в Европейски Съюз за повече от 90 дни в границите на 180-дневен интервал.

Заради опашките по границите обаче, инструментите и оборудването идват със забавяне, а стоките за турнетата – значим източник на доходи за по-малките реализатори, се таксуват с високи вносни мита.

Наред с възходящата инфлация в Обединеното кралство, единствено най-големите английски реализатори към този момент могат да си разрешат да вършат турнета в Европа.

Броят на английските групи, които ще пътуват в Европейски Съюз това лято, е с 32% по-малък от равнищата преди пандемията. Ако Англия желае да резервира меката мощ на своята музикална промишленост, тя се нуждае от по-малките си реализатори, които да развиват репутацията си в чужбина.

От друга страна, по-малките реализатори от Европейски Съюз понижават броя на датите, които прекарват в Обединеното кралство, което също ще се отрази на английските заведения.

Министърът на интернационалната търговия Ник Томас-Саймъндс даде обещание, че едно лейбъристко държавно управление ще се заеме с проблемите, които затрудняват английските музиканти при турнетата им в Европейски Съюз.

" Струва ми се изцяло нелогично и самоунищожително да не се улеснят музикантите, които обикалят Европа, с цел да могат да го вършат без тежестта на бюрокрацията ", съобщи той пред изданието The Mirror.

" Тук, в Обединеното кралство, имаме извънредно динамичен и богат културен бранш. Защо да не желаеме да забележим нашите реализатори да демонстрират огромните си гении пред Европа? ", попита риторично политикът.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР