Проф. Петър Стоянович сподели любопитни неща в рубриката си в

...
Проф. Петър Стоянович сподели любопитни неща в рубриката си в
Коментари Харесай

Стоянович: Ако заравят телата прави на Централните гробища, ще има място да направят велоалеи

Проф. Петър Стоянович показа любопитни неща в рубриката си в предаването " Тази събота " по БТВ.

" Аз не пребивавам надалеч от НДК. Докато стигна студиото имаше огромна наслада, тъй като методът на центъра на София е свободен. Няма нито колоездачи, нито градски превоз, нито коли. Да им кажа нещо персонално, тъй като допускам, че майките им от дълго време са забременели от насладата на околното население. По-миналия ден седнах на Паметника на патриарх Евтимий, откъдето стартира тяхната велоалея. Изгубих към три часа, до момента в който мине първият несретник на велосипед, който беше комплициран, тъй като имаше толкоз доста място и не знаеше какво да направи. Честота на велосипедния превоз по бул. „ Патриарх Евтимий “ е с идентичен късмет като да намериш девица на бразилски плаж. Това е едно към 500 хиляди на кв. метър. Аз не съм последовател на недомислените и неуместно направените неща. Привърженик съм на всичко европейско, ново и съвременно, само че не да копираш неща “, уточни той.

" Мисля, че могат да вземат Централните софийски гробища на концесия. Ако заравят телата прави, извънредно доста място ще има да създадат велоалеи, с цел да може хората още по-удобно да стигат до своите опечалени “, добави проф. Стоянович.

" Днес на 11 май се чества религиозния празник Светла събота. Св. равноапостолни Методий и Кирил, а на 24 май е Ден на българския език, литература и нейните създатели. Едното е религиозният, а другият е всемирски празник. Те са в естествена симбиоза. В годините на комунизма 24 май беше единственият позволен празник. Тогава църквата беше под мощна забрана. Тогава и през днешния ден 24 май остава най-светлата звезда, която си заслужава да се чества ", уточни историкът.

" Ние все гледаме какво може да ни сплоти, само че не схващаме за какво е значимо да се разделим и да аргументираме за какво едните са такива, а другите такива. За нас е задоволително да ненавиждаме ".

" Правото на " благосъстоятелност " и " запазената марка " за Кирил и Методий желаеме да си го оставим в нашата съкровищница, което в огромна степен е вярно, само че няма по какъв начин да стане, тъй като Кирил и Методий надвишават националните граници, страни и църквите. Те са европейски уникат. От наследството на Източноримската империя до Централна Европа – всичко това е обвързано с делото на Кирил и Методий. Ние по табиет постоянно гледаме Св. св. Кирил и Методий от нашата камбанария. Интелектуалният им план е доста повече от основаване на писменост. Те са първостепенни дипломати – културни, политически, църковни. Техните задачи преди България и в сегашен Ирак, в Крим, в Централна Европа и Великоморавия – това са граничните области на Византия “.

„ Те са пращани там от най-фундаменталния върховен свещеник патриарха Фотий, с цел да правят избрана работа. Те са нещо като висш комисар на цивилизования свят в граничните области. Те са пращани там и са свършили работата там по метод освен да удовлетворят ползите на своята страна, само че са получили самопризнание за това и от най-големия конкурент – Рим. Св. Константин Кирил съумява да наложи четвърти литургичен език. Наследеното благосъстояние от житейската задача на Кирил и Методий надалеч надвишава лозунгите на 2 май “.

„ Кирил и Методий са и наши, само че най-много тяхното завещание е наше – техните възпитаници и основаването на кирилицата. Св. Кирил умира в Рим. Св. Методий умира в Централна Европа. Те не са хванали за ръка българския народ във физическия смисъл, само че те му дават нравствен смисъл да се развива и съществува посредством учениците и кирилицата, която е кръстена знаем на кого “, сподели още проф. Петър Стоянович.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР