Молдовските власти са чувствителни към всеки признак на нарастващо напрежение

...
Молдовските власти са чувствителни към всеки признак на нарастващо напрежение
Коментари Харесай

Взривове удариха отцепнически регион в Молдова. Кремъл се загрижи

Молдовските управляващи са чувствителни към всеки симптом на възходящо напрежение в Приднестровието, непризната, само че подкрепена от Москва територия, граничеща с югозападн Украйна. Особено след началото на съветската инвазия в страната, почнала на 24 февруари.

Русия има непрекъснато ситуирани войски в Приднестровието след разпадането на Съветския съюз. Киев пък се притеснява, че районът може да бъде употребен като стартова площадка за нови офанзиви против Украйна.

В ранната заран на 26 април две детонации избухнаха в село Маяк, област Григориопол, оповестиха от министерството на вътрешните работи в Приднестровието. Няма потърпевши поданици, само че две радиоантени, излъчващи съветско радио, са унищожени.

Отделно Съветът за сигурност на Приднестровието заяви за " терористична офанзива " против военна част покрай град Тираспол, предадоха от държавната организация ТАСС. Повече детайлности за това не бяха дадени. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти, че новината е причина за съществено безпокойствие и че Москва следи от близко събитията.

Непризнатата президентска канцелария на Приднестровието разпореди равнището на терористичната опасност да бъде нараснало до алено и сподели, че ще бъдат построени контролно-пропускателни пунктове на входовете на градовете в района. Всички транспортни средства, влизащи през нощта, ще бъдат тествани.

Инцидентите последваха редица гърмежи, за които локалната телевизия заяви в понеделник, че са блъснали Министерството на държавната сигурност в Приднестровието в Тираспол. Местните управляващи оповестиха, че постройката е била обстрелвана от незнайни нападатели с гранатомети.

Президентът на Молдова Мая Санду прикани във вторник за съвещание на Висшия съвет за сигурност на страната в отговор на случаите.

В понеделник молдовското държавно управление съобщи, че гърмежите в Тираспол са ориентирани към основаване на напрежение в район, върху който няма надзор. Миналата седмица върховен съветски боен чиновник сподели, че втората фаза на това, което Русия назовава своя " специфична военна интервенция ", включва проект за вдишване на цялостен надзор над Южна Украйна и възстановяване на достъпа й до Приднестровието.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР