Може да ви звучи абсурдно, но най-големият тарикат в тази

...
Може да ви звучи абсурдно, но най-големият тарикат в тази
Коментари Харесай

Я, да мрем по-добре!

Може да ви звучи неуместно, само че най-големият хитрец в тази страна е... самата страна. Тя постоянно ще откри метод да прецака съзнателните и почтени данъкоплатци. С аргумента, че в действителност пази техните права. Понякога дори ползва един и същи номер по няколко пъти – като с пенсиите да вземем за пример .

Всъщност в най-новата българска история няма сегашен или предстоящ пенсионер, който да не е бил или да не му следва да бъде прецакан. Независимо какъв брой съзнателно се е осигурявал, без значение какъв брой деликатно си е правил сметката по какъв начин да има задоволително пари за спокойни старини. Държавата постоянно ще измисли по какъв начин да го ощети, като промени закона небрежно, на мрачно и неспособно.

Последните прецакани „ щастливци “ са от тази година. По признанието на Национален осигурителен институт пенсиите на 37% от хората, които ще се пенсионират, ще бъдат по-ниски от предстоящото. Това се случва, с помощта на “лека ” смяна в закона, призната от депутатите неусетно в края на предходната година.

За какво става въпрос?

До 2000 година пенсията се определяше на основата на междинната заплата от три поредни години, определени от обезпечения всред последните 15 години трудов стаж. Нямаше никакво значение какъв брой си внасял в Национален осигурителен институт през всичките години, когато си работил. Може цялостен живот да си се осигурявал на минимума и в последните три години да си минал на галактически суми, законът повеляваше пенсията, която Национален осигурителен институт ти дължи доживот, да се дефинира от тъкмо тези три „ златни “ години, в случай че ги избереш. За всеки е явно, че това е крещяща неправда. Но тя бе закрепена в закон. И мнозина се възползваха от нея.

В един миг политиците се усетиха и трансформираха закона по този начин, че от 2000 година насам към този момент всеки лев, импортиран във Национален осигурителен институт, има тежест при установяване на пенсиите. Внасяш ли високи осигуровки, ще получаваш по-висока пенсия. Скатаваш ли се – ще имаш ниска пенсия. А, Национален осигурителен институт ще признава стажа до и след 2000 година, въпреки и по друга формула на пресмятане на пенсията за двата интервала. Министри и депутати тогава се надпреварваха да ни убеждават, че новата система е допустимо най-справедливата и повече няма да се вършат промени. Така всеки ще може да си направи сметката в дълготраен проект.

Да, но не!

През 2015 година бе направена следващата смяна в закона – съгласно нея от 2019 година ще се отстрани изборът на трите най-благоприятни години преди 1997 година и към този момент ще се брои целият стаж. Макар да беше относително обективна тази смяна ощети още една група пенсионери.

Но и това не е всичко. В края на предходната година, със закона за бюджета на държавното публично обезпечаване и без никакъв спор, бяха зачеркнати и годините сред 1997 и 2000 година От първи януари на актуалната година към този момент се брои единствено осигурителният приход след 2000 година Кой какво е плащал като осигуровки преди този момент, няма никакво значение.

Така се стигна до парадокса на пенсиониралите се след 1 януари 2019 година да им се признават 40 години трудов стаж, само че за установяване на размера на пенсията им да се взема заплатата им единствено за последните 20. Аргументът – в Национален осигурителен институт нямало точни данни за осигуровките отпреди 2000 година?!? Интересно по какъв начин тогава са избрани пенсиите на сегашните пенсионери?

Управляващите показват най-новата смяна като съществено облекчение за хората, на които следва пенсиониране, защото не им се постанова да тичат по някогашните си местоработи да търсят удостоверения за стажа си. Както се споделя, пази, Боже, страната да се загрижи за теб! Със сигурност мнозина биха предпочели да си причинят това главоболие, само че да получават малко по-висока пенсия, нали?

Цинизмът на Национален осигурителен институт стигна до такава степен „ да успокоява “, че „ единствено “ 37% от пенсионерите щели да бъдат ощетени. 62% в действителност щели да са с по-високи пенсии. Що за перверзна логичност е това?! Кое дава право на страната да се разпорежда по този начин безпардонно с персоналните пари за пенсия на хората? Във всяка друга област на това му се вика кражба! Даже обир, като се има поради, че се ощетяват хиляди жители за години напред!

Много по-справедливо би било да се даде правото на избор – пенсиите да изчислят и по едната, и по другата формула и обезпечения самичък да уточни по кои правила желае да се пенсионира – по новите, или по старите. Интересното е, че даже за нарушителите важи правилото, че при установяване на присъдата им ще се ползва най-благоприятният за тях режим, в случай че до момента в който тече делото, законът бъде изменен. Но не и за пенсионерите!

А и по кое време страната ни е давала право на избор?

Помните ли по какъв начин искаше да национализира всички пари от персоналните осигурителни партиди в частните пенсионни фондове и да ги налее в Национален осигурителен институт? Пак с аргумента, че ще се погрижи по-добре за тях. Пак без спор и калкулации. Пак през спомагателните и заключителните разпореждания на закона за бюджета. Изобщо, всякога, когато на страната й потрябват пари, тя протяга ръка към спестявания, които не са нейни. И всякога, когато би трябвало да извърши своя ангажимент към поверилите й парите си за старини, тя абдикира.

Таванът на пенсиите да вземем за пример, който трябваше да е паднал преди доста години, към момента си стои. И от време на време се дава обещание, че той ще бъде отстранен. Някога, само че не в този момент! Последно това трябваше да стане от 2019 година, само че не би! Аргументът тук също е трогателен – някои пенсионери щели незаслужено да получават по-високи пенсии от полагаемите им се. Затова дано всички да получават по-ниски пенсии от полагаемите им се! Държавата не може да хване тарикатите, по тази причина санкционира правилните жители.

Всички тези промени не засягат тези, които са почнали работа след 1 януари 2000 година Засега! Техните пенсии би трябвало да се дефинират по новия ред и на база на събираната в Национален осигурителен институт електронна информация за действително импортираните пари за пенсия. Но и те не могат да бъдат спокойни. Кой знае какво ще им скимне на депутатите и Национален осигурителен институт, до момента в който пристигна техният ред за пенсия. Мога да се обзаложа, че и те ще бъдат прецакани. Просто още не знаем по какъв начин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР