Потвърдените случаи на коклюш у нас 1125. Толкова заразени не

...
Потвърдените случаи на коклюш у нас 1125. Толкова заразени не
Коментари Харесай

Голям е интересът към имунизации срещу коклюш у нас

Потвърдените случаи на коклюш у нас 1125. Толкова инфектирани не е имало от няколко десетилетия, сочат данни на здравното министерство. За съпоставяне през 2023 година инфекцията е потвърдена при едвам 20 души. Затова още веднъж е значимо какъв е резултатът от противоепидемичните ограничения.
Прочетете още
4-месечният наследник на Моника Недялкова към този момент е имунизиран против коклюш през март и април. В последния месец фамилията лимитирало контактите си, с цел да го защищити:

" Исках да довършим имунизационния курс защото ми е обезпокоеното сега със всичките случаи на коклюш. "

Следващата ваксина против коклюш на детето ще бъде след 1 година. Майка му, която тази година би трябвало да се ваксинира против дифтерия и тетанус, е решила да си купи ваксина, с цел да се защищити и от коклюш.

Моника Недялкова: " Ако може да се предпазим това не е болест от която и аз бих желала да болен съм в последна сметка м освен за децата. "

Доктор Деница Даскалова записва за имунизация децата които навършват 6-седмична възраст:

" Това сигурно ни затруднява, тъй като са едни изключителни прегледи, като ние правим на тези деца - една изключителна имунизация от регулярните им визити. Като цяло е проблем, с който би трябвало да се оправим. Само и единствено да успеем да спрем разпространяването на болестта и да успеем да защитим най-уязвимите от популацията. Това са точно бебетата. "

Семействата с деца, които към този момент са навършили 12 години също ги записват за имунизация по-рано от нормалното.

" В момента има доста родители, които наваксват тези имунизации на децата и се надяваме, че с това ще повлияем върху разпространяването на коклюш. Ваксини има. Нямаме дефицит на нито една коклюшна ваксина ", сподели доктор Кремена Пармакова - шеф на дирекция в Министерството на здравеопазването.

В Столичната здравна ревизия за по-малко от 10 дни гратис са имунизирани 132 бременни.

" Това, което е належащо да приготвят бременните преди посещаване в кабинетите, е едно уточняване на периода на бременността и консултация с гинеколог, който наблюдава бременността ", изясни доктор Росица Вълкова - РЗИ-София.

За да не чакат, бременните би трябвало да си запишат час за имунизация в Столичната здравна ревизия по телефона. Експертите изясняват взрива на инфектирани с коклюш с намалялото имунизационно покритие.

" През предходната година 4 000 деца в България не са получили своята съществена имунизация. А когато към тях натрупаме и децата, които не са получили реимунизация през втора, шеста и дванайста година, броя става 24 хиляди деца. Там ни е казусът, а не в качеството на имунизацията ", сподели още доктор Кремена Пармакова.

След затихване на епидемията, специалистите ще вземат решение нужна ли е спомагателна имунизация след 12 -годишна възраст, съобщи Българска национална телевизия. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР