Европейската прокуратура съобщи, че поема разследването на няколко частни жалби,

...
Европейската прокуратура съобщи, че поема разследването на няколко частни жалби,
Коментари Харесай

Европрокуратурата разследва придобиването на COVID ваксините

Европейската прокуратура заяви, че поема следствието на няколко частни тъжби, подадени предходната година в прокуратурата на белгийския град Лиеж, против обезпечаването на ваксини против коронавирус за Европейски Съюз, оповестява Българска телеграфна агенция.

Прокуратурата на Европейски Съюз прецизира, че проверява случая по други отчети и тъжби, както е удостоверила на 14 октомври 2022 година.

Не може да се оповестяват повече детайлности за това настоящо следствие, с цел да не се заплаши изходът му, се показва в известието. През май 2023 година, както планува белгийското законодателство, прокуратурата в Лиеж е трансферирала копие от получените тъжби на Европейската прокуратура. Прокуратурата на Европейски Съюз заключава, че жалбите се отнасят до обстоятелства, попадащи в нейната подготвеност.

Предвижда се тя да се произнесе по допустимостта на частните тъжби. Днес е имало съвещание по този въпрос, което е било отсрочено за 6 декември. Европейската прокуратура разяснява, че според белгийската наказателна процедура съдия-следовател има пълномощието да проверява хипотетични закононарушения, в случай че са осъществени в обсега на неговата подготвеност, или в случай че обвиненият обитава на тази територия, в това число при закононарушения от компетентността на Европейската прокуратура. В такива случаи европейските делегирани прокурори би трябвало да си сътрудничат със седем избрани съдии-следователи, се разяснява в известието.

Европейската прокуратура непрекъснато притегля вниманието на Европейската комисия към явната липса на сходство с разпоредбите за деяние на прокуратурата на Европейски Съюз и белгийското законодателство, съгласно което съдия-следовател прави изцяло следствие. Съгласно използваното право на Европейски Съюз, Европейската прокуратура има задача да проверява и предава на съд причинителите на закононарушения, засегнали бюджета на Европейски Съюз. Една от последствията от това противоречие е, че има обособени висящи производства пред разнообразни правосъдни инстанции по тъжби, произлизащи от една и съща цялост от обстоятелства, се добавя в известието.

Разследването за придобиването на имунизациите срещу Коронавирус бе намерено, откакто омбудсманът на Европейски Съюз и голям брой медии не получиха достъп до наличието на текстовите известия, разменяни сред ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и представител на производителя на ваксини " Пфайзер ". Бяха изразени подозрения, че придобиването на имунизациите е станало на доста повишена цена. В първия избирателен спор сред водещите претенденти за идващ ръководител на Европейска комисия Фон дер Лайен означи по този въпрос на 29 април, че всяка от страните в Европейски Съюз е одобрила изискванията по подписаните контракти за доставка на ваксини и е направила заплащанията със свои средства.

В отчет на Европейската счете палата от 2022 година се отбелязваха разнообразни пропуски, позволени от Европейска комисия при обезпечаването на имунизациите. По мотив инспекциите на прокуратурата на Европейски Съюз по-рано изданието " Политико " написа, че " на прицел е ръководителят на Европейска комисия и е допустимо Фон дер Лайен да се трансформира от сигурна кандидатура за преизбиране в персона без политическо бъдеще ". Според днешното известие на прокуратурата за отсрочване на делото, решение може да се чака няколко месеца след изборите през юни и определянето на новия ръководител на комисията.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР