Много общини в страната отмениха празничните фойерверки в новогодишната нощ,

...
Много общини в страната отмениха празничните фойерверки в новогодишната нощ,
Коментари Харесай

Редица градове у нас се отказаха от новогодишната заря

Много общини в страната анулираха празничните фойерверки в новогодишната нощ, с цел да поддържат акцията на фондация " Четири лапи " - " Красивото за нас е ужасяващо за тях ".

Целта е бездомните животни и домашните любимци да не бъдат уплашени от мощните гърмежи. А анулацията на зарята ще способства и за по-чист въздух.

Оказва се, че с изключение на да носи наслада и въодушевление, новогодишната заря може да бъде стресираща. В избавителния център за диви животни " Зелени Балкани " знаят това най-добре.

" Когато има сериозна заря, птиците непрекъснато се блъскат във волиерите при нас, удрят се в мрежите, в гредите, нараняват си крилата, които след това в амбулаторията би трябвало да обработваме и изпитват голям, голям стрес. Така че, в действителност, колкото можем повече да спрем тези зари е много по-добре и удобно за всички живи създания ", изясни доктор Руско Петров.

Затова община Стара Загора първа се отхвърли да изстреля фойерверки в небето за Нова година. Вместо това спестените 6000 лв. за заря ще бъдат дарени на Диана Митова. Студентката пострада тежко при пътен случай на кръстовище в града.

От кметската администрация са сигурни, че без обилна заря новогодишната нощ ще бъде надалеч по-спокойна освен за животните, само че и за възрастните хора и децата.

" Те се усещат като на бойното поле. Притичвайки, се чудим кой къде ще оцелее ", споделя зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева.

Гърмежи в центъра на Русе провокираха вълна от отвращение в обществените мрежи, още повече, че потреблението на пиротехника беше неразрешено със заповед на кмета преди празниците.

" Подадох сигнал на 112, пристигнах, открих остатъци от зарята, една огромна кутия с тръбите, от които се изстрелва, доста отпадъци и бедност. Въздухът миришеше извънредно, а по-късно чух нови изстрелвания на ракети и бомбички, видях по какъв начин бомбичка гръмна под кола. А това, че няма никакъв надзор не знам по какъв начин да го разясня, просто е тъпо ", съобщи Искрен Гецов.

Наказани за този случай няма, само че благодарение на видео наблюдението в града е засечено дете, хвърлило пиратка в железно кошче пред операта.

" Служителите от Първо РПУ отиват на място и откриват малолетно лице на 13 години ", изясни Георги Игнатов, шеф на Дирекция „ Обществен ред и сигурност " в община Русе.

За последните 10 дни има подадени четири сигнала.

И въпреки всичко новогодишна заря в Русе ще има.

" Имаме лицензирана компания, която да извърши тази заря. Уведомили сме Министерство на вътрешните работи за идното събитие ", посочи Игнатов.

София обаче размени обичайна новогодишна заря със светлинно шоу и заложи на качеството на въздуха.

" По този метод способстваме да не покачваме равнището на фини прахови частици. Трябва да мислим по един по-екологичен метод ", сподели Десислава Билева зам.-кмет на София.

Велико Търново, Кюстендил, Бургас и Пловдив също последваха положителния образец и се отхвърлиха да посрещнат новата 2022 година със заря
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР