Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане предложения за промени

...
Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане предложения за промени
Коментари Харесай

Предложение: Да се удължи прилагането на 9% ДДС за някои стоки и услуги

Министерството на финансите разгласява за публично разискване оферти за промени на три данъчни закона, оповестява пресцентърът на Министерството на финансите.

Предлагат се промени в Закона за налог върху добавената стойност, Закона за акцизите и данъчните хранилища и Закон за корпоративното подоходно облагане. С промените в нашето данъчно законодателство се вкарват условията на редица европейски наставления, чиито разпореждания страната ни би трябвало да транспонира до края на 2021 година.

Промените в Закона за налог върху добавената стойност са свързани с нуждата от въвеждане на наредбите на Директива)2021/1159 на Съвета от 13 юли 2021 година за променени на Директива 2006/112/ЕО във връзка с краткотрайните освобождавания при импорт и някои доставки в отговор на пандемията от COVID-19 и на Директива 2019/2235 на Съвета от 16 декември 2019 година за изменение на Директива 2006/112/ЕО по отношение на общата система на налога върху добавената стойност и Директива 2008/118/ЕО по отношение на общия режим на облагане с данък във връзка с отбранителните действия в границите на Европейски Съюз. Прецизирани са разпореждания, свързани с използването на режими отвън Съюза, в Съюза и за отдалечени продажби на артикули, внасяни от трети страни или територии.

За справяне с последствията от пандемията от COVID-19 с проектозаконът се предлага удължение на периода за използване на понижената ставка от 9 на 100 на Данък добавена стойност за някои артикули и услуги - до преустановяване на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура на територията на България. Предлага се и разширение на обсега на храните, подобаващи за бебета или за дребни деца, за които се ползва понижената ставка.

Предложените промени на Закона за акцизите и данъчните хранилища, са в сходство с Директива (ЕС) 2020/262 на Съвета от 19 декември 2019 година за установяване на общия режим на облагане с акциз;

Директива (ЕС) 2020/1151 на Съвета от 29 юли 2020 година за изменение на Директива 92/83/ЕИО за хармонизиране на структурата на акцизите върху алкохола и алкохолните напитки;

Директива (ЕС) 2020/2235 на Съвета от 16 декември 2019 година за изменение на Директива 2006/112/ЕО по отношение на общата система на налога върху добавената стойност и Директива 2008/118/ЕО по отношение на общия режим на облагане с данък във връзка с отбранителните действия в границите на Съюза.

С цел повишение на правната сигурност за икономическите оператори се разясняват наредбите, свързани с режима за освобождаванията на денатуриран алкохол.

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане са за транспонирането на наредбата на член 9а от Директива (ЕС) 2016/1164 на Съвета от 12 юли 2016 година за определяне на правила против практиките за отбягване на налози, които директно засягат действието на вътрешния пазар. С въвеждането на предлаганите промени и допълнения се чака ограничение на опциите за злоупотреби и отклоняване от данъчно облагане, както и прецизиране на настоящи разпореждания. В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта са планувани промени и в Закона за налозите върху приходите на физическите лица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР