Министерство на земеделието изготви програма за местни традиционни и регионални

...
Министерство на земеделието изготви програма за местни традиционни и регионални
Коментари Харесай

Агроведомството изготви програма за въвеждане на местен традиционен продукт

Министерство на земеделието изготви стратегия за локални обичайни и районни обичайни артикули, която към този момент е пусната за публично разискване.

Тя цели въвеждането на “регионален обичаен продукт” и “местен обичаен артикул “, които се създават от типични за района съставки и по обичаен метод. Условие за приемане на наименованието е изделията да имат потвърдена история на произвеждане от най-малко 30 години все още на подаване на поръчка за признание.

Обхватът им включва всички селскостопански артикули и храни, предопределени за консумация, включително и рибни произведения, виновност, ароматизирани лозаро-винарски артикули и такива на основата на плодови виновност и оцети и спиртни питиета.

Документът бе направен в границите на междуведомствена работна група по самодейността на служебния зам.-министър на храните Георги Събев. В нея участваха специалисти от други държавни институции, представители на районите, общините и локалните общности, неправителствени организации в областта на храните.

Програмата ще се стреми да направи остойностяване на капацитета на тези артикули и усилване на връзката им с общностите с оглед развиване на локалната стопанска система и аграрния бранш. Тя ще даде подтик за развиване и одобряване на районни обичайни и локални присъщи артикули.

Общественото разискване ще продължи 30 дни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР