Миналия петък руският представител в Международния валутен фонд Алексей Можин

...
Миналия петък руският представител в Международния валутен фонд Алексей Можин
Коментари Харесай

БРИКС: Трябва да сме готови за срив на световната финансова система според представител на МВФ

Миналия петък съветският представител в Международния валутен фонд Алексей Можин предизвести, че страните от БРИКС би трябвало да се приготвят за възможен срив на $ и интернационалната парична система.

Можин предложи основаването на валута, основана на кошница от валути на петте страни членки, а точно китайския юан, индийската рупия, съветската рубла, бразилския реал и южноафриканския ранд.

„ “, съобщи Можин.

Страните от БРИКС от дълго време показаха желанието си да се откажат от $ и да насърчат потреблението на националните си валути. По-рано тази година Иван Чебесков, заместник-министър на финансите на Русия, акцентира нуждата от разплащания в национални валути сред страните от БРИКС. Той също по този начин посочи смисъла на създаването на нови платежни механизми и обмяната на опит в създаването на цифрови валути на централните банки (CBDC).

По създание БРИКС имат за цел да основат платежна система, която да съперничи на мрежата SWIFT, употребявайки CBDC. За постигането на тази цел са в ход планове като mBridge и Agora, инициирани от Банката за интернационалните разплащания в Базел.

Възможността за основаване на CBDC, състояща се от пет разнообразни валути, обаче е под въпрос. Някои настояват, че разчитането на банка, следена от западни сили, може да не докара до мечтаните резултати. Освен това концепцията за основаване на комплицирана система за CBDC може да е прекомерно амбициозна.

Алтернативно предложение, което се повдига, е приемането на Биткойн , защото монетата действа по едно и също време като валута и платежна система, предлагайки опростено решение. Въпреки това остават провокации пред необятното разпространяване и регулаторното приемане на криптовалутите в международен мащаб.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР