Миналата година страната осъди хиляди за извънбрачни връзкиСтотици марокански жени

...
Миналата година страната осъди хиляди за извънбрачни връзкиСтотици марокански жени
Коментари Харесай

Мароканки на протест заради секс

Миналата година страната осъди хиляди за извънбрачни връзки

Стотици марокански дами в необичаен манифест в понеделник обявиха, че са нарушили това, което дефинират като " несправедливи " закони на страната си, наказващи извънбрачните връзки и абортите.

Изявлението идва в миг, когато мароканската журналистка Хаджар Райсуни е изправена пред съда заради изказвания, че е правила извънбрачен секс и нелегално е прекратила бременност.

" Ние, жителите на Мароко, заявяваме, че сме отвън закона ", обявиха дамите в текста, оповестен в мароканските медии. Манифестът ще се появи във френския вестник " Льо Монд " във вторник.

" Ние нарушаваме несправедливите и остарели закони ", гласи текстът, който е написан в съавторство с печелилата награди френско-мароканска авторка Лейла Слимани.

" Правим секс отвън брака. Страдаме, даваме опция или сме съучастници на аборта ", заявяват подписалите манифеста 490 мароканки.

Член 490 от Наказателния кодекс санкционира половите връзки отвън брака, както и абортите.

Режисьорката Соня Тераб, съавтор на митинга, съобщи, че подписалите са " учители, банкери, домакини, студенти, художници и интелектуалци ".

28-годишната журналистка Хаджар Райсуни се изправи в трето чуване по време на процеса за хипотетични полови връзки отвън брака и " противозаконен аборт ".

Райсуни, нейното гадже на Судан, доктор, здравна сестра и медицински секретар остават в ареста, откогато бяха арестувани в края на предишния месец.

Нейният доктор и двама помощници са упрекнати в осъществяване на аборт и съучастничество в аборта.

Между 600 и 800 аборта се правят всеки ден в Мароко " на мрачно ", сочат оценките.

Миналата година Мароко съди хиляди хора за извънбрачен секс, 170 души за това, че са гейове и 73 за преустановяване на бременността.

В началото на 70-те години на предишния век, в сходен текст, французойките, нарекли себе си " 343 уличници ", обявиха, че са създали аборт, когато това към момента беше нелегално, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР