Миналата година беше рекордна за покупки на злато от централните

...
Миналата година беше рекордна за покупки на злато от централните
Коментари Харесай

За какво предупреждава рекордното изкупуване на злато

Миналата година беше рекордна за покупки на злато от централните банки по света. И от 2023 година специалистите чакат продължение. Прието е, че страните бързат да купуват злато преди настъпващата рецесия, с цел да я преживеят по-малко мъчително. Колко постоянно обаче съумяват да предскажат бъдещето?

Тази година може да покаже следващата рекордна по закупуване на злато от страни за запасите им. Така Народната банка на Китай усили златните запаси с към 15 тона през януари, достигайки до 2025 тона. През предходните два месеца НБК е изкупила общо 62 тона от жълтия метал.

Миналата година към този момент стана рекордна за държавните поръчки на благородни метали. Централните банки закупиха 1136 тона от благородния метал за 70 милиарда $. Това е връх от 1967 година насам.

В годишния отчет на Световния съвет по златото (ССЗ) се споделя, че през 2022 година централните банки освен са станали чисти купувачи на злато за тринадесета поредна година, само че и са закупили второто най-голямо количество от благородния метал в историята от 1950 година насам. Това е изключителна обстановка.

Купуването или продажбата на злато не е просто договорка, то е знак за обстановката в международната стопанска система и даже геополитиката. Златото се смята за главен предпазен актив по време на рецесия, за разлика от $, и страните го купуват като защитна мрежа при положение на проблеми. И го продават, в противен случай, по време на стабилизиране на обстановката.

„ Купуването на злато в такива размери, каквито са в този момент, е явен и изцяло прецизен знак за идна международна рецесия, за която се приказва от дълго време. Миналата година този подтик беше подтикван от инфлацията, която в Съединени американски щати и Европейски Съюз доближи рекордни равнища от 40 години насам. И макар че инфлацията се забавя в Съединени американски щати и Европа, има задоволително признаци за доста продължителна и дълбока рецесия в стопанските системи на развитите страни. Когато мнозина, в това число МВФ, Федералния запас, Световната банка и впрочем, приказват за нова „ Голяма меланхолия “, страните стартират да купуват злато, което единствено нараства по време на рецесия, и се отърват от вложения в по-малко постоянни активи - валути и облигации, които могат да изгубят цената си за малко време “, споделя анализаторът Артьом Деев. Този принцип е еднообразно годен освен за централните банки. Всички се готвят за световна криза. Миналата година злато са купували и капиталови фондове, търговски банки, световноизвестни вложители, добавя той. Дори обособени лица, жители на целия свят, в това число руснаци, се причислиха към пазаруването на монети и кюлчета.

И по този начин, физически лица в Русия през 2022 година също са купували злато в рекордни размери. „ Сбербанк “, ВТБ, „ Промсвязбанк “, Московската кредитна банка и Банка „ Тинков “, които работят с физическо злато, съумяха да продадат златни кюлчета с тегло 64-67 тона общо за към 200 милиарда рубли.

„ Когато пушките гърмят, купувайте злато “ е добре прочут принцип, който в този момент се употребява от мнозина - и страни, и банки, и жители. Това е метод да осигурите спестяванията си в обстановка, в която обстановката е прекомерно непредсказуема, когато всичко може да се промени доста бързо и то към по-лошо “, споделя Деев.

Освен икономическата неустановеност, плашеща е и геополитическата. „ Ако има сериозен боен спор в центъра на Европа, при който са вероятни закани от потребление на нуклеарно оръжие, това основава опасности от трета международна война “, споделя финансовият анализатор Александър Потавин.

„ През пролетта и лятото на 2022 година руснаците се втурнаха да купуват злато, защото на фона на военния спор в Украйна нямаше други други възможности за вложение на средства, защото международните аварийни валути в Руската федерация се реалокираха в категория рискови активи заради глобите. По-късно се появи опция под формата на юана, тъй че покупките на злато от жителите понижиха “, изяснява специалистът.

Експертът чака по-нататъшен растеж на покупките на злато от централни банки и физически лица през 2023 година, като се има поради, че другите опасности остават.

„ Търсенето на благородния метал от страна на централните банки обаче може да бъде по-умерено през 2023 година, в сравнение с предходната година, поради общото понижаване на запасите. Например, по време на сходен скок в покупките на злато от централните банки преди 55 години, на идната година те бяха съвсем два пъти по-ниски, само че също възлизаха на забележителна сума “, отбелязва Потавин.

Междувременно Валери Емелянов, специалист по фондовия пазар, счита, че централните банки в действителност не знаят бъдещето и съвсем постоянно реагират на протичащото се със забавяне.

„ В идеалния случай се счита, че Централната банка би трябвало да се запасява със злато през годините на разцвет и напредък на запасите и да харчи, когато дойдат проблеми под формата на валутна или дългова рецесия. На процедура болшинството не съумява да отгатне всичко толкоз добре “, споделя специалистът и дава исторически образци.

„ Най-дългият интервал на дейни продажби на златни запаси продължи през 90-те години на предишния век, а пикът му беше към този момент при започване на 2000-те. Това беше разцветът на стопанската система на Съединени американски щати, бързият напредък на международната стопанска система. Централните банки не виждаха смисъл в трупането на метала, когато имаше дребен или никакъв стрес върху стопанската система и банките. Следователно те бяха изцяло неподготвени за събитията от 1997-1998 година и 2007-2008 година “, споделя Емелянов.

И скокът в покупките на злато след затишието последния път беше през 2010 година след ипотечната рецесия от 2007-2009 година „ Веднага откакто регулаторите имаха свободни пари и започнаха да поддържат банките, те започнаха интензивно да се приготвят за идната сходна рецесия, само че тя по този начин и не се случи. Преди това в продължение на съвсем 20 поредни години централните банки са продавали единствено злато. През 1980 година и 1989 година имаше скокове в търсенето на фона на тогавашните циклични рецесии, само че още веднъж след тяхното отминаване. Регулаторите постоянно закъсняват в това отношение ”, аргументира се Емелянов.

Следователно единствено времето ще покаже дали централните банки са познали бъдещето този път или не.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР