Домакините вдигнаха на крака по-голямата част от Алианц Арена още

...
Домакините вдигнаха на крака по-голямата част от Алианц Арена още
Коментари Харесай

Страхотен старт за Бундестима, вкара пет на гайдарите в мача на...

Домакините подвигнаха на крайници по-голямата част от " Алианц Арена " още в 10-ата минута с попадение на младата звезда Флориан Виртц. В средата на второто полувреме резултатът беше подсилен от Джамал Мусиала, а малко преди почивката Кай Хавертц се разписа от дузпа. За нарушаването срещу Илкай Гюндоган защитникът на " гайдарите "  Райън Портиъс получи пряк червен картон. Четвъртото попадение заби Никлас Фюлкруг в 68-ата минута. В края Антонио Рюдигер си вкара автогол, а резервата Емре Джан оформи крайното 5:1.

Очакванията към Бундестима са големи, въпреки че съставът на Юлиан Нагелсман сподели много съмнения в контролите преди старта на шампионата. Германците се провалиха на последното Световно състезание и в страната се надяват да не станат очевидци на нов неуспех, освен това вкъщи. Оптимизъм вдъхва завръщането на ветерана Тони Кроос, който ще постави завършек на кариерата си след Евро 2024.

 

Шотландия се показа мощно в квалификациите, като приключи на второ място в група с Испания и Норвегия. " Гайдарите " стартираха стремително с пет следващи победи и бяха един от първите отбори, които заслужиха квота за еврофиналите.

 

След това обаче хората на Стив Кларк записаха серия от разочароващи резултати и в последните си 9 мача завоюваха единствено един път - против аутсайдера Гибралтар.

 

Германия има съществено преимущество в директните конфликти с шотландците - шест победи, две равенства и единствено една загуба. Най-скорошните срещи сред двата тима бяха в квалификациите за Евро 2016, като Бундестимът реализира два триумфа - 2:1 и 3:2.

 

В стартовите 11 на Германия няма изненади и Нагелсман залага на същия състав, който стартира при успехите над Нидерландия и Франция през март. На вратата е Мануел Нойер, двойка централни бранители са Антонио Рюдигер и Йонатан Та, а по двата фланга ще действат Йошуа Кимих и Максимилиан Мителщет. До Тони Кроос в средата на терена ще играе Роберт Андрих, а Джамал Мусиала, капитанът Илкай Гюндоган и Флориан Виртц оформят офанзивното трио зад Кай Хавертц.

 

Шотландия излиза с Че Адамс на върха на офанзивата, а зад него започват Джон Макгин, Скот Мактоминей, Калъм Макгрегър и Райън Кристи. По фланговете ще се разчита на Андрю Робъртсън и Антъни Ралстън, а тримата централни бранители, на които се е спрял Стив Кларк, са Райън Портиъс, Джак Хендри и Киърън Тиърни.

Преди първия съдийски сигнал се състоя къса гала, с която шампионата беше намерено публично. Основен акцент в нея беше оказването на респект към най-голямата легенда на немския футбол Франц Бекенбауер. След това пристигна време за същинското шоу.

 

Както можеше да се допусна, Германия наложи напън през цялото време. Флориан Виртц изскочи зад отбраната още във 2-ата минута, само че пропусна, а имаше и засада. Домакините се настаниха трайно в противниковата половина, само че това не тормози шотландците, които се хвърляха самоуверено във всяко единоборство. Джамал Мусиала имаше опция да влезе в наказателното поле след хубава немска офанзива, само че се оплете в дрибъла си и загуби топката.

 

Надмощието на Бундестима продължи и първият гол не се забави. Той падна в 10-ата минута след прецизна композиция по десния фланг. Кимих намери непокрит Виртц около границата на наказателното поле и офанзивният халф на Байер (Леверкузен) прати топката в мрежата. Стражът на Шотландия Ангъс Гън закачи топката, само че не съумя да я отклони задоволително и след контакт с десния непряк дирек тя мина голлинията.

Попадението даде спомагателна убеденост на Германия. Футболистите на Нагелсман с лекост отнемаха топката и проведоха разнородни офанзиви, с които отбраната на Шотландия не знаеше по какъв начин да се оправи. В 19-ата минута домакините размениха пасове на висока скорост, като Мусиала получи топката от Хавертц и с мощен шут я заби под напречната греда за 2:0.

 

Малко по-късно Мусиала отново провокира ужас пред вратата на Шотландия. Той беше фаулиран момент преди да стреля и реферът Клеман Тюрпен уточни бялата точка, само че след намесата на ВАР дузпата беше анулирана, тъй като повторенията демонстрираха, че нарушаването е било отвън пеналта. Триковото осъществяване приключи с шут на Хавертц, избавен от Гън. В 30-ата минута Андрих влезе остро в краката на Мактоминей и получи първия жълт картон в мача.

 

След втория гол Маншафтът леко понижи оборотите и това разреши на шотландците да пренесат дейностите по-далеч от вратата си. Отворилите се свободни пространства вещаеха нови проблеми за островитяните. В 41-ата минута Ангъс Гън спаси удар с глава на Гюндоган, след което Хавертц не съумя да направи добавка, а Портиъс влезе брутално в краката на Гюндоган, който остана да лежи на тревата. ВАР още веднъж се притече на помощ на Тюрпен, който освен отсъди дузпа, само че и сподели пряк червен картон на бранителя на Шотландия. Наказателният удар беше поверен на Кай Хавертц, който невъзмутимо вкара за 3:0.

 

През първото полувреме всички шест удара на Германия бяха точни, а шотландците нито един път не стреляха към вратата, защитавана от Мануел Нойер. На почивката Стив Кларк замени Че Адамс с Грант Ханли, който зае мястото на изгонения Портиъс, а Райън Кристи се изнесе в предни позиции. В 51-ата минута отдалечен удар на Рюдигер накара Гън със сетни сили да избива в корнер. В този интервал от мача Бундестимът пресираше надълбоко в противниковата половина и за островитяните беше невероятно да изнесат топката.

 

В 58-ата минута центриране от левия фланг стигна до Виртц, който от чиста позиция стреля над вратата. В 60-ата още веднъж звездата на Байер (Леверкузен) опита да порази задачата, само че и този път ударът му не се получи. Нагелсман предприе двойна промяна, като пусна Хаветц и Виртц, а вместо тях в игра се появиха Никлас Фюлкруг и Льорой Сане. Крилото на Байерн (Мюнхен) веднага се озова на голова позиция, само че не уцели добре топката и Ангъс Гън с лекост избави.

Ситуацията за Шотландия се утежни още повече в 68-ата минута, когато Фюлкруг едва не скъса мрежата след следващата добра немска офанзива. Топката малко щастливо остана в краката на тарана, а той не се поколеба да разстреля Ангъс Гън. Четвърт час пред края публиката на " Алианц Арена " приветства легендата на Байерн Томас Мюлер, който размени съотборника си при баварците Мусиала. Не след дълго Фюлкруг още един път прати топката във вратата на шотландците, само че голът му беше анулиран поради засада.

 

В последните минути Германия откровено пестеше сили, въпреки че и ходом съставът на Нагелсман стигна до няколко положителни положения да направи успеха си още по-изразителна. Най-активен беше Льорой Сане, само че нито финтовете, нито ударите му бяха такива, че да основат проблеми на Ангъс Гън. Малко преди приключването на постоянното време поредност от неточности в защитата на Германия докара до автогол на Рюдигер. Наглед безобидно центриране отляво провокира безпорядък пред Нойер и резервата Скот Маккена насочи удар, след който Рюдигер не съумя да се защищити и отклони кълбото в личната си врата.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР