Мигането почиства и овлажнява очите, като ги защитава по този

...
Мигането почиства и овлажнява очите, като ги защитава по този
Коментари Харесай

Интересни факти за мигането

Мигането почиства и овлажнява очите, като ги пази по този метод от раздразнения. Жените мигат по-често от мъжете. Средностатистическият човек мига петнадесет пъти на минута.

Ако човек е угрижен, изплашен или изтощен, той мига доста повече. Жените, които взимат противозачатъчни хапчета, мигат по-често от дамите които не употребяват такива лекарства.

Създателят на чистачките за автомобилни стъкла, Робърт Кърнс, ги изобретил след злощастие, което се случило със самия него в сватбената му нощ.

Тапата от шампанското попаднала в едното му око, което довело до нередовно намигване и слепота. Той основал чистачки, които се движели не непрекъснато, а през няколко секунди, с честотата на мигането на човек с неувредено зрение.

 Интересни обстоятелства за мигането

Не е ясно за какво бебетата мигат по-рядко от възрастните – два пъти в минута, а от време на време и по-малко. С растежа си децата мигат все по-често и мигат като възрастните, когато станат на към петнадесет години.

Според една от теориите бебетата мигат рядко, тъй като доста спят и нямат потребност от непрекъснато навлажняване на очите като възрастните. Според друга те не мигат, когато възприемат нови неща в света към себе си.

Всички живи същества мигат, с изключение на рибите, змиите и някои други животни, които нямат клепачи. Хамстерите мигат единствено с едното си око, а идващото намигване вършат с другото.

Когато мозъкът ни приема значима информация, мигаме по-рядко. Когато не се постанова да обработваме с мозъка си значима информация, мигаме много по-често.

Пилоти на военновъздушните сили мигат по-често, когато летят над другарска територия, и много по-рядко, когато са над неприятелска територия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР