Месеци наред Русия или принуждаваше американските технологични компании да напускат

...
Месеци наред Русия или принуждаваше американските технологични компании да напускат
Коментари Харесай

Голямото изключение от масовия отлив на технологични компании от Русия

Месеци наред Русия или принуждаваше американските софтуерни компании да напущат страната, или пък гледаше по какъв начин те напущат по лично предпочитание поради войната в Украйна.

Страната обаче се озова в задънена улица с една огромна софтуерна компания - Гугъл.

Много от услугите на Гугъл, включително търсене, карти, Gmail и евентуално най-важната - YouTube, не престават да бъдат налични в Русия във време, в което Фейсбук, Instagram и Twitter не са.

Ситуацията разказва сложната позиция, в която сега се намират и двете страни и напрегнатото едва сегашно положение, в което се намира интернет екосистемата на Русия.

Страната се опита да отдели интернета си от света, само че наподобява осъзнава евентуалната реакция от страна на жителите поради това, че не разрешава най-популярните услуги. От своя страна, Гугъл се разгласи срещу дейностите на Русия, само че също по този начин има стратегически и морални тласъци да остане.

Руското държавно управление продължава да пробва да притиска компанията от Силициевата котловина, откривайки нова процедура против Гугъл предишния петък поради хипотетичното запазване на данни на съветски консуматори отвън страната. (От Гугъл не са реагирали на питане на CNN Business за коментар по отношение на подхванатия от Русия ход).

Седмици по-рано съветското поделение на Гугъл подаде заявление за банкрут и спря множеството си търговски интервенции, откакто държавното управление пое контрола на банковите му сметки в страната.

“Замразяването на банковата сметка на Гугъл Русия направи невероятно действието на нашия офис, включително наемането на чиновници и заплащането на заплати на чиновниците ни в Русия, заплащането на снабдители и търговци и осъществяването на други финансови отговорности,” съобщи тогава представител на компанията пред CNN Business.

Гугъл обаче не се изтегли напълно от Русия, а Русия не принуждава компанията да го прави.

"Хората в Русия разчитат на нашите услуги, с цел да получават достъп до качествена информация и ние ще продължим да поддържаме безплатните услуги, като интернет търсенето, YouTube, Gmail, Maps, Android и Play, " добави тогава представителят на компанията.

Гугъл предприе известни стъпки за ограничение на услугите си в Русия, като забрани каналите на съветски държавни медии и не им разреши да продават реклама, като в това време предприе дейности по отношение на дезинформацията към войната в Украйна.

Междувременно, съветският министър на цифровото развиване Максут Шадаев изключи цялостната възбрана на YouTube, която е една от най-популярните онлайн услуги в Русия. "Не обмисляне да блокираме YouTube, " съобщи Шадаев пред съветската организация Интерфакс. "Когато блокираме нещо, би трябвало да сме насяно, че няма да навредим на нашите консуматори, " добавя той.

Последният останал

За Гугъл има ясна стратегическа стойност да резервира услугите си в страна с над 100 милиона интернет консуматори и пазар, на който към този момент има мощни позиции.

"Различни услуги на Гугъл към този момент имат забележителен пазарен дял в Русия, което компанията може да желае да резервира с вярата за завършек на войната и повдигане на глобите, " споделя пред CNN Business Мариел Вийрмарс, помощник учител по киберсигурност и политика в Маастрихтския университет, чиято работа се концентрира върху интернет политиката на Русия.

"Предвид натиска на Русия към установяването на цифров суверенитет, по-късно повторното влизане на пазара може да се окаже мъчно. "

Някои специалисти по ръководство на интернет настояват, че изборът на Гугъл да продължи част от услугите си в страната може да има повече морално, в сравнение с бизнес отражение.

"Мисля, че по-важното в тази ситуация е моралната страна, " споделя Дафне Келер, шеф на програмата по регулация на платформи в Центъра по Киберполитика в Станфордския университет. "Поддържането на потока на информация към дисиденти в Русия или хора, които желаят информация от източник, друг от държавните медии, е извънредно значимо. "

От Гугъл не са дали отговор на въпроси по отношение на претекстовете на компанията да продължи да поддържа свои услуги в Русия, само че основният изпълнителен шеф на YouTube Сюзън Войчицки изложи ролята, която видеоплатформата счита, че играе в страната.

"Причината, заради която към момента предоставяме услугата в Русия и считаме, че това е значимо, е, че сме способни да доставяме самостоятелни вести в Русия, " съобщи Войчицки по време Световния стопански конгрес в Давос.

"Също по този начин средностатистическият жител в Русия може да достъпва гратис същата информация, която вие можете да достъпвате тук от Давос, което ние считаме, че е извънредно значимо, с цел да можем да оказваме помощ на жителите да знаят какво се случва и те да имат позиция от външния свят. "

YouTube се употребява от близо три четвърти от ползващите интернет в Русия, или над 77 милиона души, съгласно оценки на Insider Intelligence. Въпреки многократните предизвестия от страна на съветското държавно управление за унищожаване на наличие, YouTube остава една от дребното цифрови връзки сред Русия и външния свят, изключително откогато другите световни платформи бяха блокирани.

"‪YouTube по-конкретно е нещо като последният останал, " споделя Алина Полякова, президент и основен изпълнителен шеф на основания във Вашингтон Център за разбор на европейската политика.

Защо Русия мигна в тази ситуация с Гугъл?

Русия употребява войната в Украйна, с цел да ускори опитите си да отдели своя интернет от останалата част от света, изграждайки нещо, което някои разказват като цифрова Желязна завеса. Решението на страната да не не разрешава разнообразни услуги на Гугъл демонстрира границите на по-ограничения домакински интернет на Русия.

YouTube освен е известна в страната, само че съветските управляващи от дълго време употребяват платформата, с цел да популяризират личните си послания, като каналите на държавни медии, като RT и Sputnik, имаха милиони клиенти, преди да бъдат спрени.

"Русия употребява интензивно YouTube, с цел да популяризира агитация, " споделя Вийрмарс. "За достигането до по-младите генерации, които гледат по-малко обичайната телевизия, разпространяването онлайн на телевизионни стратегии и по-специализирани онлайн формати е значимо за разпространяването на разказите на властта. "

За разлика от локалната обществена мрежа VK и търсачката Yandex, в Русия няма сравними други възможности на YouTube (подкрепената от държавното управление RuTube не съумя да доближи същото равнище на популярност).

"Те не разполагат с действителна локална опция и считам, че се опасяват от насрещна реакция, тъй като YouTube се употребява от доста руснаци, " споделя Полякова. "Честно казано, това дава на YouTube доста лостове за въздействие. "

YouTube не е единствената известна западна платформа, която Русия остави сама. Чат приложението WhatsApp, което е благосъстоятелност на компанията майка на Фейсбук - Meta, също продължава да работи. Но до момента в който снизходителността на Русия по отношение на YouTube към този момент се простира и до Гугъл като цяло, другите платформи на Meta - Фейсбук и Instagram, бяха измежду първите блокирани.

YouTube също по този начин е единствено една от редицата услуги на Гугъл, на които руснаците разчитат.

"Не е ясно какво би се случило с операционната система Android, която е всеобщо употребена в Русия, в случай че страната прогони YouTube, " споделя Вийрмарс. "Дългият лист с софтуерни компании, които оповестиха, че ще изоставен съветския пазар, дружно с резултата от глобите, прави съветската цифрова стопанска система доста уязвима на сходни разстройства. "

За момента наподобява, че и Русия и Гугъл желаят да запазят актуалното състояние и да провокират отсрещната страна първа да „ отреже кабела “.

"Мисля, че съветското държавно управление в тази ситуация играе една доста деликатна игра, " споделя Полякова. "Очевидно има граница, която те не желаят да минават и да прогонват тази компания изцяло. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР