Мерцедес и други автомобилни производители се стремят да “вдигнат равнището

...
Мерцедес и други автомобилни производители се стремят да “вдигнат равнището
Коментари Харесай

Според Mercedes равнище 4 на автономното управление е „постижимо“ до края на десетилетието

Мерцедес и други автомобилни производители се стремят да “вдигнат нивото ” във връзка с самостоятелното ръководство. Тази година Mercedes-Benz стана първият авто производител в Съединени американски щати, който съобщи, че възнамерява да продава усъвършенствана система за подкрепяне на лидера, която разрешава на водачите да карат без ръце и без да следят пътната конюнктура при избрани условия на придвижване.

Но компанията се стреми към още по-усъвършенствана технология от ниво 4, която ще разреши на автомобила да се движи без човешко присъединяване при най-различни условия.

Системата Drive Pilot от ниво 3 на Mercedes, която към този момент е сертифицирана за потребление единствено в Невада, употребява радар, лидар и други датчици, с цел да разреши на автомобила да управлява функционалностите на шофиране по автомагистрали при скорост до 64 км/ч, освобождавайки лидера да прави други неща, като да вземем за пример да дава отговор на имейли. Равнище 3 по интернационалната канара на SAE изисква човек да поеме ръководството на автомобила, когато системата за автоматизирано шофиране изиска това.

Главният софтуерен шеф на Мерцедес Маркус Шефер съобщи, че постигането на по-напредналото ниво 4 на ръководство е „ осъществимо “ до края на десетилетието.

„ Частни коли от ниво 4, безусловно. Това е нещо, което виждам в бъдещето “, сподели Шефер на медийно събитие тук предходната седмица.

Шефер вижда пазар за шофиране със “свободни ръце и очи ” в претрупаните градове, изключително в Китай, където тапите, продължаващи няколко часа, са постоянно срещано събитие.

„ Представете си единствено, че сте в огромен град, връщате се от работа, седите два часа в запушване, натискате бутона и заспивате “, сподели той. „ Ще има търсене за това. “

Хората нямат никаква роля в шофирането, когато работи автоматизация от ниво 4. Такава система може да ръководи транспортното средство в избрани географски граници или метеорологични ограничавания, за разлика от недостижимата система от ниво 5, която ще ръководи при всевъзможни условия. 

Waymo на Alphabet и Cruise на GM дават услуги за роботизирани таксита без водачи в избрани региони, само че с транспортни средства, които костват прекомерно скъпо, с цел да ги имат елементарните пасажери. BMW, сходно на Volvo, възнамерява да конфигурира хардуера, който счита, че ще бъде нужен за автоматизирано шофиране, и по-късно да актуализира софтуера, когато опциите и нормативната уредба разрешат това.

Мерцедес към този момент работи по въвеждането на технология от ниво 4 на пазара. През 2021 година Германия одобри закон, който разрешава автоматизирано шофиране на ниво 4 на избрани публични места.

 Мерцедес и доставчикът Бош получиха утвърждение в Германия за изцяло автоматизирана система за паркиране за потребление в гаража на летището в Щутгарт, която разрешава на колите да се движат на непокътнато място за паркиране. 

Софтуерът разчита на връзка със датчици в мястото за паркиране, с цел да открива трудности по пътя си, и към този момент е утвърден от немския транспортен орган KBA за потребление единствено в един паркинг на летище Щутгарт, който е оборудван с технологията, се споделя в изказване на Bosch.

Функцията ще бъде налична за клиентите на Mercedes, притежаващи S класа или EQS, създадени от юли 2022 година нататък, обявиха от Mercedes. Двете компании получиха утвърждение през 2019 година да стартират да употребяват автоматизираната система за паркиране в гаража на Музея на Mercedes-Benz, а от 2015 година си сътрудничат в създаването на изцяло автоматизирано паркиране без водач.

Собствениците на коли могат да резервират място за паркиране авансово посредством приложение и да оставят автомобила си в зоната за отдих. Веднага откакто излязат, автомобилът ще се придвижи самичък до мястото си и може да бъде извикан още веднъж посредством приложението, се показва в известието на Bosch.

„ Искаме да създадем софтуерен пакет с всичко, от което се нуждае един автомобил, с цел да се трансформира в самоуправляващо се транспортно средство: датчици, облачна обработка на данни и други съставни елементи “, сподели Михаел Хафнер, началник на софтуерния отдел на Mercedes, който преди този момент е бил началник на отдел „ Задвижващи технологии и автоматизирано шофиране “ в автомобилния производител. „ Ще предложим този пакет и на други производители на автентично съоръжение. “

Движеща мощ на приходите

Автомобилната промишленост, подкрепена от снабдители на технологии като Nvidia, се стреми към свят на шофиране “без ръце и очи ”. Флагманът на BMW Серия 7 ще получи система за самоуправление от ниво 3 тази година – само че технологията в началото няма да се предлага в Съединени американски щати.

„ Това е същинско ниво 3 “, съобщи основният софтуерен шеф на BMW Франк Вебер пред публицисти през януари на ревюто CES в Лас Вегас. „ Автомобилът е виновен, а не лидерът. “

В края на предходната година Hyundai Motor Group съобщи, че ще внедри технологията Level 3 в новата версия на своята система Highway Driving Pilot за модела Genesis G90. Stellantis съобщи, че възнамерява опция за автоматизирано шофиране без ръце на ниво 3 в своите коли от 2024 година

Tesla също се стреми към автоматизирано шофиране, като предлага на потребителите бета версия на усъвършенствана система за подкрепяне на лидера, която спорно назовава „ цялостно самоуправление “.

В Mercedes, започвайки с новата си автомобилна платформа Mercedes Modular Architecture в средата на десетилетието, всички модели ще бъдат хардуерно готови да разрешават асистирано шофиране или усъвършенствани функционалности за асистирано шофиране.

Технологията за автоматизирано шофиране предлага на производителите на коли капацитет за забележителен и непрекъснат поток от доходи. Ръководителят на продажбите на Mercedes-Benz Брита Зигер чака системите за автоматизирано шофиране да се трансфорат в „ най-големия мотор на приходите от програмен продукт на първокласната марка до 2030 година “.

Mercedes има вяра, че приходите от усъвършенствано шофиране ще набъбнат от „ ниско едноцифрено число “ милиарди евро в средата на десетилетието до „ приблизително едноцифрено число “ милиарди евро до края на десетилетието.

Guidehouse Insights предвижда, че до 2030 година в международен мащаб ще се продават близо 14 млн. автомобила със системи за автоматизирано шофиране от ниво 4 годишно, като пазарният им дял ще бъде 12%.

Производителите на коли виждат в технологията „ нещо, в което потребителите ще видят стойност и ще бъдат подготвени да платят в допълнение “, съобщи основният анализатор на Guidehouse Сам Абуелсамид пред Automotive News.

Производителите на коли към този момент вграждат в колите си усъвършенствани чипове, lidar, радар и различен хардуер, нужен за ниво 3, които могат да се оправят с по-автоматизирано шофиране в бъдеще.

Увеличението на разноските за материали за поддръжка на системите от ниво 4 по отношение на тези от ниво 3 е към 20-25%, споделя Абуелсамид. Междувременно той съобщи, че производителите на коли евентуално ще желаят от 50 до 100 % по-висока цена за изцяло автоматизирано шофиране по автомагистрала спрямо днешните системи за асистирано шофиране.

Безопасността преди всичко

Опасенията за сигурността също са фактор в устрема към ниво 4. Автономността на ниво 3, която изисква внимание от страна на лидера, е обвързвана с опасения по отношение на отговорността и застраховките. Експертите споделят, че да се разреши на лидера да играе на тетрис, до момента в който пътува по автомагистрала, само че да се изисква от него да поеме ръководството на транспортното средство в даден миг, е мъчно. Изследване на Фондацията за сигурност на придвижването AAA откри, че повторното включване в ръководството на автомобила може да отнеме до 25 секунди.

Ето за какво някои специалисти от сектора приканват производителите на коли да прескочат ниво 3 и да се съсредоточат върху по-автоматизираната технология на ниво 4.

„ Предаването на ръководството назад на лидера е огромно предизвикателство “, сподели Грег Бранън, шеф на отдела за автомобилно инженерство и връзки с промишлеността в AAA, на конференция на промишлеността предходната година.

Но създаването на транспортни средства, които да мислят и да се движат като хората, остава доста техническо предизвикателство.

Маневрирането в комплицирания градски трафик, включващ транспортни средства, пешеходци и велосипедисти, изисква усъвършенствани сензорни технологии и сдържаност на системите.

„ Доказването на сигурността и надеждността на автоматизираната система е най-трудната част “, сподели Абуелсамид. „ Всичко е обвързвано с крайните случаи (edge cases), тъй като точно там се случват злополуките. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР