Малко преди Русия да започне офанзива в Харковска област, тя

...
Малко преди Русия да започне офанзива в Харковска област, тя
Коментари Харесай

Русия атакува сателитите на Илон Мъск с нови оръжия

Малко преди Русия да стартира атака в Харковска област, тя прекъсна сателитната услуга Starlink в региона, необятно употребена от въоръжените сили на Украйна за връзка, разузнаване и офанзиви с дронове. Това заяви New York Times, като се базира на украински военни и публични лица.

Starlink, ръководен от SpaceX на Илон Мъск, е от решаващо значение за украинските военни още от първите дни на войната с Русия, написа изданието.

Отбелязва се, че малко преди съветските войски да пресекат северната граница на Украйна този месец, военнослужещи от 92-ра щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна са забелязали разстройства в сигнала на Starlink. Според украинските военни това е попречило връзката и ситуационната им информираност, което ги е принудило да преминат към текстови известия.

Според NYT украински публични лица са показали, че Русия е разположила по-мощни системи за електронна война и по-сложни принадлежности, с цел да деактивира системата Starlink.

Последните спирания наподобява са първият път, в който руснаците провокират широкообхватни разстройства в Starlink, се отбелязва в публикацията, като се прибавя, че при положение на по-нататъшен триумф това би означавало тактическа смяна в спора, която ще подчертае уязвимостта на Украйна и зависимостта ѝ от услугите, предоставяни от компанията на Мъск. Тъй като държавните управления на Съединени американски щати и други страни си сътрудничат със SpaceX, тези неуспехи ще слагат под въпрос надеждността на Starlink в битката против механически кадърен съперник.

В изявление тази седмица заместител министър-председателят на Украйна по въпросите на нововъведенията, развиването, науката и технологиите, министърът на цифровата промяна Михайло Федоров съобщи, че за неотдавнашната офанзива против Starlink Русия евентуално е употребила някои по-напреднали технологии.

Преди това тази услуга се е потвърдила като отлична против трудностите на електронната война на бойното поле. Сега обаче руснаците тестват разнообразни механизми за нарушение на качеството на връзките на Starlink, защото тя е доста значима за Украйна – сподели Федоров, без да добави детайлности за това, което той дефинира като мощни системи за електронна война.

Той добави, че Украйна е в контакт със SpaceX за разрешаване на казуса. Компанията не е дала отговор на настояването на изданието за коментар.

Федоров означи, че Украйна непрестанно тества нови системи. По думите му военните разполагат със профилирани системи за морски безпилотни летателни апарати, които са унищожили редица съветски военни кораби в Черно море. Те обаче не се създават всеобщо, добавя той.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР