Когато четете обикновена книга или текст в интернет, озвъчава ли

...
Когато четете обикновена книга или текст в интернет, озвъчава ли
Коментари Харесай

Защо чуваме глас в главата си, когато четем някакъв текст? Ето какво казват учените

Когато четете елементарна книга или текст в интернет, озвъчава ли го вашият интуиция? А може би ви се коства, че думите се произнасят от някакво малко създание, което се намира някъде в главата ви? Ако отговорът даже на един от тези въпроси е „ да “, няма за какво да се плашите – не сте луди. Според скорошно изследване почти 82% от хората чуват глас в главата си, до момента в който четат някакъв текст. Някои мъже и дами чуват личния си глас в главата си, до момента в който при други текстът е озвучен от непознат глас. Мисловното изговаряне на текст, до момента в който човек чете самичък на себе си, се назовава субвокализация и този феномен от дълго време е обект на научно проучване. Някои хора са уверени, че би трябвало да се отървете от мисловното четене на глас допустимо най-скоро и тогава животът ще стане по-лесен. Дали е по този начин?

Гласът, който озвучава четения от нас текст, се назовава субвокализация

Вътрешният глас при четенето на текст

Нормално е да чувате интуиция, до момента в който четете книга или различен текст. За да се уверите в това, можете да разгледате резултатите от изследване, извършено от американския психолог Рувани Вилхауер (Ruvanee Vilhauer).

През 2015 година той изследва онлайн постове, в които хората разискват прекарванията си при четене на книги. Въз основа на поредност от 136 изявления откривателят стига до заключението, че 82,5% от хората чуват интуиция, до момента в който четат. Този глас съвсем постоянно е характерен за пола, има неповторима височина, страст и мощ на звука.

Някои хора имат способността да трансформират звучащия в главата им глас, когато четат

Половината от тези, които чуват гласа на текста в главата си, имат поради личния си глас. Но другата половина от хората са споделили, че чуват гласа на различен човек – разказвача. Понякога репликите на героите в книгите даже се озвучават от разнообразни гласове. Някои хора споделят, че в случай че желаят, могат да включват и изключват текста в главата си. Също по този начин някои хора могат елементарно да трансформират гласа в главата си и да управляват неговата мощ.

Какво в действителност е субвокализацията

Това, че доста хора чуват глас, до момента в който четат, не е изненадващо – този феномен е от дълго време прочут на науката и се назовава субвокализация. Учените смятат, че това е натурален развой на четене, който оказва помощ на читателите по-бързо да разпознават думите, без ненужно да натоварват мозъка си. Субвокализацията също по този начин ни оказва помощ да разберем и запомним по-добре информацията от книгите и публикациите.

Изследователите считат, че субвокализацията е доста значима за разбирането и запомнянето на текста

Счита се, че произнасянето на думите за самия себе си по време на четене стартира още в детството. Когато детето се учи да чете, то свързва всяка дума със звука на нейното наречие. Ние резервираме навика да си споделяме думи до края на живота си, по тази причина учените считат, че е невероятно да се избавим от вътрешния глас.

Как да се научим да четем доста бързо

Специалистите по бързо четене не са съгласни с мнението на учените. Те считат, че субвокализацията единствено забавя четенето и не носи никаква изгода за индивида. И най-много мощното изговаряне на прочетените думи към себе си пречи най-вече. И в случай че човек движи устните си, до момента в който чете – това в действителност се случва. Учените от своя страна смятат, че при субвокализацията човек естествено, без да го вижда, прави слаби придвижвания на мускулите, участващи в устната тирада.

Почитателите на бързото четене считат, че субвокализацията е нещо неприятно

За да стартира да чете бързо, човек може да се научи да изключва вътрешния си глас. Това в действителност може да усили скоростта на четене, само че разбирането и запомнянето могат да пострадат. Има доста способи да се избавите от субвокализацията – да вземем за пример, до момента в който четете, човек може да се разсее от вътрешния глас, като рецитира стихотворения на глас, тъй че единствено очите да пробягват по текста. С течение на времето човек може да стартира да чете бързо книгите даже и при разпръскване на вниманието. Поне по този начин настояват майсторите на бързото четене.

Така че да четете и да си казвате всяка една дума е обикновено и даже хубаво. Без значение какъв брой постепенно или бързо чете човек, това е доста потребно занятие, което уголемява кръгозора, оказва помощ за развиването на уменията и усъвършенства въображението. Освен това четенето преди лягане оказва помощ да се отпуснете и някои хора заспиват единствено след няколко страници от някоя книга.

Четенето е потребно за мозъка

Резултатите от изследване на близнаци в Калифорнийския университет демонстрират, че децата, които са почнали да четат в по-ранна възраст, са се показали по-добре на избрани проби за просветеност. А изследване на учени от Станфордския университет от 2012 година, в което хора четат фрагменти от Джейн Остин, до момента в който са в скенер за ядрено-магнитен резонанс, демонстрира, че другите типове четене упражняват разнообразни елементи на мозъка. Нещо повече, в този момент откривателите допускат, че с напредването на възрастта четенето може да помогне за закъснение или даже прекъсване на отслабването на когнитивните качества.

Книгите ни вършат по-добри хора

Друг позитивен резултат за въздействието на четенето върху мозъка е мета-анализът от 2016 година, който откри, че читателите на художествена литература имат добре развито схващане за това, което психолозите назовават „ доктрина на мозъка “ – способността да приписват умствени положения на себе си и на другите и да схващат, че другите хора могат да имат разнообразни стремежи, страсти и мисли. Така че хората, които четат непрекъснато, демонстрират повече съпричастност към другите хора. Затова, в случай че до този ден сте пренебрегвали четенето, време е да измененията мнението си. Независимо дали произнасяте думите въображаемо в главата си или сте фенове на доста бързото четене.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР