Притежаването на бензинов автомобил може да се окаже по-неудобно и

...
Притежаването на бензинов автомобил може да се окаже по-неудобно и
Коментари Харесай

До 2023 година 9 американски щата спират продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене

Притежаването на бензинов автомобил може да се окаже по-неудобно и по-скъпо.

В знак на отвод от обичайните мотори с вътрешно горене от ден на ден страни одобряват правила, които на процедура ще забранят продажбата на нови леки и лекотоварни коли с бензинови мотори до 2035 година На процедура всички щати на Америка следват образеца на Калифорния с нейния правилник Advanced Clean Cars II (ACCII), който дефинира годишно възходящи квоти за автомобилните производители за продажба на повече транспортни средства с нулеви излъчвания, като да вземем за пример електрически коли.

Досега осем щата публично одобриха разпоредбите на ACCII за лекотоварните коли. Това са Мериленд, Масачузетс, Ню Джърси, Ню Йорк, Орегон, Роуд Айлънд, Вашингтон, Вирджиния и Вашингтон, окръг Колумбия. Още три щата – Кънектикът, Мейн и Ню Мексико – също обмислят приемането на ACCII стандартите.

Съгласно условията на ACCII до 2026 година 35% от продажбите на нови транспортни средства в тези щати би трябвало да бъдат напълно електрически или други транспортни средства с нулеви излъчвания. След това този % ще се усилва с всяка година, до момента в който доближи 100% до 2035 година, когато продажбите на нови леки и товарни коли, употребяващи единствено нефтени артикули, ще бъдат неразрешени.

Няколко други щата, като Колорадо, Делауеър и Минесота, към този момент са избрали да одобряват единствено елементи от ACCII. Но и други щати биха могли да се причислят към последователното унищожаване на колите с мотори с вътрешно горене, защото електрификацията на колите се форсира.

Какво значи това за притежателите на ДВГ коли?

Новите правила не засягат съществуващите транспортни средства, тъй че притежателите на бензинови коли и камиони могат да продължат да ги ръководят и даже да ги препродават на пазара на използвани коли в тези щати. Забраните лимитират единствено новите модели коли, които ще могат да се продават от автомобилните производители и търговци.

Въпреки това по пътя притежаването на остарели бензинови коли може да стане по-неудобно и скъпо, в случай че публичната инфраструктура за зареждане даде приоритет на електрическите транспортни средства и в случай че цените на бензина се покачат заради по-ниското търсене.

Все отново, при типичния живот на колите сега възлиза на 12-15 години и множеството коли с бензинови мотори, които се движат по пътищата през днешния ден, ще би трябвало да бъдат сменени до цялостното влизане в действие на възбраните през 2035 година

Напълно е допустимо станциите за зареждане на електрическите автомобили да станат всеобщи и да ги има на всички места, а бензиностанциите да се трансфорат в някаква екзотика. Всъщност това е и един от методите Съединени американски щати да отстрани зависимостта си от изкопаемите горива, без значение от кое място идват те.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР