Учени от университета Дюк представиха първите резултати от тестването на

...
Учени от университета Дюк представиха първите резултати от тестването на
Коментари Харесай

Голям успех: успешни тестове върху хора на нова ваксина срещу ХИВ

Учени от университета Дюк показаха първите резултати от тестването на пробна ваксина върху дребна група хора. Изпитанията демонстрираха сполучливото реализиране на двете съществени цели на лекарството. Особено значимо е, че имунизацията е провокирала имунна реакция в границите на няколко седмици, до момента в който в организма на инфектиран с ХИВ човек сходна реакция настава едвам след няколко години.

Експерименталната ваксина е ориентирана към област от външната обвивка на ХИВ, която остава постоянна даже когато вирусът мутира. Антителата против този постоянен мембранен район могат да блокират инфекцията с доста разнообразни циркулиращи варианти на човешкия имунодефицитен вирус. Първите проби на имунизацията при хора потвърдиха тези свойства.

Ваксината е била сложена на 20 доброволци, които не са носители на ХИВ: 15 души са получили две дози от лекарството, а останалите петима – три дози. Наблюденията демонстрират, че две дози са били задоволителни за 95% имунен отговор в серума и 100% отговор от CD4+ Т-клетките в кръвта. Това са два основни индикатора, показващи мощно имунно активиране.

Обикновено на ХИВ-позитивните хора им трябват няколко години, с цел да развият в организма си необятно обезвреждащи антитела. С новата ваксина сходен резултат може да се реализира в границите на седмици, акцентират създателите.

Засега това са единствено междинни резултати. Учените възнамеряват окончателната версия на имунизацията да бъде ориентирана към три разнообразни сектора на вируса, с цел да се обезпечи оптимален лечебен резултат и високо равнище на сигурност. В пилотната фаза на проучването един пациент е получил остра алергична реакция след третата доза от препарата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР