Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че близо 40% от работните

...
Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че близо 40% от работните
Коментари Харесай

МВФ: AI ще засегне 40% от работните места и ще задълбочи общото неравенство

Международният валутен фонд (МВФ) предизвести, че близо 40% от работните места по света могат да бъдат наранени от развиването на изкуствения разсъдък, като напредналите стопански системи са изправени пред по-големи опасности, в сравнение с разрастващите се пазари и страните с ниски приходи.

Институцията е направила оценка на въздействието на технологията върху международния пазар на труда и открива, че в множеството случаи технологията евентуално ще утежни общото неравноправие. Затова и ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева се обръща с апел към политиците да се оправят с тази " тревожна наклонност и да подхващат дейни ограничения, с цел да предотвратят по-нататъшното разпалване на общественото напрежение от технологията. "

" Намираме се на прага на софтуерна гражданска война, която би могла да даде подтик на продуктивността, да подтиква световния напредък и да увеличи приходите по целия свят. Въпреки това тя може също по този начин да размени работни места и да задълбочи неравенството ", разяснява Георгиева, представена от CNBC.

МВФ предвижда, че към 60% от работните места могат да бъдат наранени от AI в страните с високи приходи, а към половината от тях могат да интегрират технологията за повишение на продуктивността.

Констатациите сочат, че разрастващите се пазари и страните с ниски приходи са изправени пред по-малко разстройства от изкуствения разсъдък в кратковременен проект. Много от тях не разполагат с инфраструктура от квалифицирани фрагменти, с цел да получат непосредствените изгоди от технологията, което покачва риска, че тя може да утежни неравенството.

Институцията също по този начин акцентира, че AI може да повлияе на неравенството в благосъстоянието, като предизвестява за " поляризация в границите на доходните групи ".

" В най-крайните случаи някои работни места могат да изчезнат ", предизвести Георгиева.

Служителите, които имат достъп до преимуществата на изкуствения разсъдък, биха могли да усилят продуктивността и заплатата си, до момента в който тези, които нямат, са изложени на риск от по-нататъшно закъснение.

Въпреки това Георгиева прикани основателите на политики да се предпазят от евентуалното неравноправие и обществено напрежение, които AI може да донесе. Тя също по този начин желае от страните да вкарат " всеобхватни мрежи за обществена сигурност и да предложат стратегии за преквалификация на уязвимите чиновници ".

Goldman Sachs по-рано предвижда, че генеративният AI може да повлияе на до 300 млн. работни места по света. Независимо от това банката призна, че технологията може да подтиква продуктивността на труда и растежа, имайки капацитет да усили брутния вътрешен артикул с до 7%.

Докладът на МВФ излиза в миг, когато бизнес и политически водачи от целия свят се събират на Световния стопански конгрес (WEF) в Давос, Швейцария. Ежегодната среща, която ще продължи до петък, се организира под мотото " Възстановяване на доверието ".

WEF сподели, че програмата въплъщава духа на " завръщане към основите " на открития и градивен разговор сред политиците, бизнес водачите и гражданското общество, като се чака изгодите и минусите на изкуствения разсъдък да бъдат съществена тематика на полемиката. През последните години събитието е подложено на критика за това, че е неефективно и несвоевременно, отбелязва CNBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР