Словашкият премиер Робърт Фицо стана поредният европейски лидер, срещу когото

...
Словашкият премиер Робърт Фицо стана поредният европейски лидер, срещу когото
Коментари Харесай

Именити европейски политици са попадали под прицела на различни атаки

Словашкият министър председател Робърт Фицо стана следващият европейски водач, против който бе осъществен опит за нападение. Според информацията до момента нападателят е 71-годишен публицист, а претекстът му евентуално е политически. Животът на Фицо е вън от заплаха, само че пострадванията му са тежки, оповестиха по-рано през днешния ден управляващите в Братислава.

Опитите за ликвидиране на държавни водачи в Европа релативно понижават през последните 50 години, само че значително именити европейски политици са попадали под прицела на разнообразни офанзиви. Ройтерс обобщава някои от най-знаковите убийства и опити за покушения на политици на Стария континент.

Анна Линд, септември 2003 година

Бившата външна министърка и водеща фигура в Социалдемократическата партия на Швеция Анна Линд е смъртоносно ранена с нож в магазин в центъра на Стокхолм. Извършителят е хванат две седмици по-късно и е наказан на пожизнен затвор.



Зоран Джинджич, март 2003 година

По-рано същата година сръбският министър председател Зоран Джинджич е погубен в столицата Белград. Прозападно настроеният Джинджич е политикът, управлявал свалянето на Слободан Милошевич през 2000 година.



Жак Ширак, юли 2002 година

Френският президент Жак Ширак оцелява след опит за нападение на Деня на Бастилията през 2002 година. Докато Ширак приветства бойци на празничния церемониал, нападател се прицелва към него с огнестрелно оръжие, само че не съумява да го улучи.



Пим Фортюн, май 2002 година

Нидерландският политик е погубен 9 дни преди парламентарните избори в страната. Макар Фортюн да е прочут с критичността си към миграцията и исляма, нападателят му е бранител на животните.

Волфганг Шойбле, октомври 1990 година

Дни след обединяването на Германия през 1990 година, бъдещият ръководител на Бундестага Волфганг Шойбле е прострелян три пъти по време на обществено събитие. До края на живота си Шойбле остава отчасти неподвижен.



Улоф Палме, февруари 1986 година

Шведският министър-председател Улоф Палме е погубен на улица в Стокхолм до момента в който се прибира с жена си от кино. Заподозреният, който се изправя пред съда две години по-късно, е оневинен след обжалване.

Маргарет Тачър, октомври 1984 година

Желязната лейди се разминава на косъм от гибелта в хотел в Брайтън. Оказва се, че членове на Ирландската републиканска войска са подготвили атентат и са заложили бомба в постройката, където е трябвало да се организира заседание на Консервативната партия.



Папа Йоан Павел Втори, май 1981 година

Роденият в Полша папа е прострелян два пъти на площад " Свети Петър ". Един от патроните улучва сърцето му. Въпреки тежките си рани папата оцелява. Нападателят му, Мехмет Али Агджа, е арестуван неотложно и наказан на пожизнен затвор. Няколко години по-късно, по молба на папата, Агджа е опрощение от италианския президент Карло Чампи.



фотоси: Българска телеграфна агенция, БГНЕС

Алдо Моро, март 1978 година

Членове на крайнолявата терористична формация " Червените бригади " отвличат някогашния италиански министър председател и президент Алдо Моро през март 1978 година Похитителите желаят освобождение на пандизчии в подмяна на освобождението на Моро. Два месеца по-късно политикът е открит мъртъв в багажника на кола.

Луис Кареро Бланко, декември 1973 година

Бланко встъпва в служба като министър председател в последните години от ръководството на диктатора Франсиско Франко в Испания. Бланко е погубен в бомбен атентат на улица в Мадрид, а причинителите са от баската сепаратистка формация ЕТА.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР