Гърция няма да ратифицира сега три основни и вече подписани

...
Гърция няма да ратифицира сега три основни и вече подписани
Коментари Харесай

Високо напрежение: Гърция няма да ратифицира три подписани меморандума със Скопие

Гърция няма да ратифицира в този момент три съществени и към този момент подписани меморандума със Северна Македония. Министър-председателят Кириакос Мицотакис е безапелационен, че Атина първо би трябвало да се убеди, че Скопие съблюдава прецизно всички клаузи на Преспанския контракт.

Ратификацията на трите меморандума са изискване за приемането на Република Северна Македония в Евросъюза. Гръцкият министър председател, част от опозицията, а също и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, категорично показаха, че пътят на Република Северна Македония към Европейския съюз минава през съблюдаване на контракта от Преспа. 

В телевизионно изявление Кириакос Мицотакис заплаши Скопие с последици от неспазване на интернационалните контракти. 

" Предупредих с ясно изказване новото държавно управление на Северна Македония, че всяко отклоняване от клаузите на Преспанския контракт ще има съществени последици. Преди всичко в връзките сред двете страни, само че и за пътя на Северна Македония към Европейски Съюз ", съобщи Мицотакис.

Основната опозиционна партия СИРИЗА, при чието ръководство беше подписан Преспанският контракт, упорства неотложно договорите със Скопие да се внесат за ратификация в Народното събрание.

По-рано през днешния ден водачът на националистите от партията " Гръцко решение " Кириакос Велопулос демонстративно скъса Преспанския контракт от трибуната на Народното събрание с мотив, че Северна Македония едностранно е напуснала съглашението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР