Официално беше съобщено, че бюджетът е на излишък от 400

...
Официално беше съобщено, че бюджетът е на излишък от 400
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Бюджетният дефицит тази година ще бъде много над 3%

„ Официално беше обявено, че бюджетът е на остатък от 400 милиона през първото тримесечие, а в действителност е с недостиг от 800 милиона. “

Това разяснява в студиото на Euronews Primetime финансовият специалист Любомир Дацов, който е и член на Фискалния съвет.

„ Всъщност Министерството на финансите направи един фискален трик. Върнаха тези пари, които преди Нова година трансферираха към общините, към някаква сметка, в която краткотрайно да стоят, с цел да ги пишат разход. И по-късно през февруари месец ги върнаха назад в бюджет. Тоест, представете си разноски, които са с противоположен знак, в размер на 1.2 милиарда. И това изкривява безусловно цялата бюджетна статистика “, счита Дацов.
Просто не е правилно, че бюджетът има остатък.
Любомир Дацов, финансов специалист

„ Спрямо предходната година, данъчните приходи са се нараснали единствено с 1.8% “, уточни Дацов.

„ Много по-голям недостиг ще имаме от тези 3%, към които се стремим. Докато разноските, да вземем за пример, за заплати и пенсии, порастват с сред 18 и 20% по отношение на същия интервал на предходната година. Ако погледнете цифрите, може да видите и да изчислите, че при равни други условия, сред 3 и 4 милиарда и 200 милиона най-малко, ще липсват от данъчните приходите за тази година, по отношение на това, което беше признато в Народното събрание и е заложено в консолидираната стратегия “, счита финансистът.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР