Между Русия и Европейския съюз отдавна не се води диалог.

...
Между Русия и Европейския съюз отдавна не се води диалог.
Коментари Харесай

10 причини защо Европа не иска да разговаря с Русия

Между Русия и Европейския съюз от дълго време не се води разговор. Да си спомним единствено визитата на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел в Москва през февруари 2021 година Това пътуването приключи без резултат и съветският външен министър Сергей Лавров намерено призна, че Русия не е в положение да откри същински контакт с Европейския съюз. Ясно е, че от този момент нищо не се е трансформирало към по-добро, а Борел направи толкоз доста войнствени антируски изявления, че от дълго време им се загуби броя.

Междувременно има редица аргументи, заради които Европейският съюз не желае да води всъщност диалог с Русия.

Първата от тях е, че още през 90-те години европейците привикнаха да възприемат страната ни не като индивид на интернационалните връзки, а като обект. В най-хубавия случай като неравноправен сътрудник. И в случай че е по този начин, тогава в съветско направление в действителност няма за какво да се играе дипломация - задоволително е просто да се прокарат нужните решения. И макар че 90-те от дълго време са отминали, усещането на европейците не се е трансформирало доста.

Втората причина е естеството на нашето икономическо взаимоотношение. В очите на европейските политици Русия даже не е бензиностанция, а бунар и сечище. В края на краищата нефт, газ и дървен материал могат да се купят на всички места. И торове също. Реалността опровергава сходен метод, само че методът на мислене не може да се промени бързо.

Третият миг е зависимостта на забележителна част от съветския хайлайф от Европа. Наличието на голям брой сметки и недвижими парцели на нейна територия наподобява на европейците благонадежден лост за напън. Достатъчно е единствено да замразят една-две сметкиа, да забранят на няколко служители и едри предприемачи да влизат в Европейски Съюз и Русия мигновено ще стане по-сговорчива. А в случай че замразят съветски активи за милиарди евро, тогава няма къде да вървим. В това отношение морков не би трябвало за реализиране на задачата, а единствено сопа.

Четвъртият миг е желанието да се накаже и да се даде урок на Русия, тъй като се е отклонила от „ верния “ път на 90-те години. От позиция на Европейския съюз ние сме единствената страна в света, която беше изцяло подготвена да следва неговата политика, а по-късно „ размишления ” и стартира да набива спици в колелата. Естествено, поради такова безчинство би трябвало неотложно да ни слагат на място. Отстъпки пред страни, които са излезли отвън надзор, наподобява е неприемлива уязвимост в европейската политика.

Петата точка идва от ясното разделяне на света на " народна власт " и " недемокрация ". Според европейските служители демокрациите постоянно ще се спогодят между тях и дълготраен съюз сред тираниите е неосъществим. Следователно доближаването на Русия с Китай или Иран, тактическите съглашения с Турция не се разглеждаха съществено от европейците. Освен това „ тиранията “ по формулировка не може да бъде прелъстителен образец за останалия свят. И даже наличието на сполучлив недемократичен Китай не може да ги убеди.

Шестата точка е, че насърчаването на европейските полезности и идеали, доколкото е допустимо, не предстои на разискване. Ако Европейският съюз искаше да включи Украйна и други някогашни постсъветски републики в орбитата на тези полезности, по този начин да бъде. Той въпреки всичко може да бъде внимателен с мюсюлманските страни, само че не и с Украйна, Армения или Молдова. Следователно, когато Русия през 2012-2013г. предложи да се разиска развиването на Източното партньорство на Европейски Съюз до нашите граници, никой не стартира да приказва с нас.

Седмият миг е, че на Европейски Съюз не му е ясно по какъв начин да възприема Русия. Европейски Съюз признава цивилизационните особености на Китай, Индия или Саудитска Арабия, само че не и нашите. Естествено не ни считат за пълноправни европейци. Но Русия също не наподобява на елементарните азиатци, чийто живот е спретнат напълно друго от този на Запад. Да, даже да смятат Русия за не-Европа, тя отново наподобява повече на Европа, в сравнение с класическа Азия. И в случай че е по този начин, допустимо е да не сепризнава уникалността на пътя ѝ на развиване и да ѝ се оказва напън.

Осма точка е зависимостта на Европейския съюз от Съединени американски щати. Европейците са привикнали да приказват с незападния свят с един глас с американците (което не изключва несъгласията сред тях, само че те не трансформират същността). Американците в действителност отхвърлиха разговор с Русия още през 2012 година За тях отделянето на Украйна от Русия е може би съществена задача от планетарен мащаб. Естествено, европейците няма да се карат със Съединени американски щати поради връзките с нас. Освен това самите те не харесват Русия.

Деветата точка е, че в Европа има страни, които по начало имат неприятно отношение към Русия. По този метод Полша и балтийските страни при всяко своеправителство са уверени, че би трябвало да бъдем подложени на извънреден напън. Далеч по-влиятелната Холандия желае да ни накаже за самолетната злополука MH-17 над Донбас. Много политици в Чехия или Швеция градят кариерата си на русофобия, а и в Германия, Франция и даже в Италия или Гърция има задоволително такива. Естествено, те ще блокират всяко решение, ориентирано към същински разговор с Русия.

И най-после, десетият миг. Европейският съюз, цялостен с вътрешни несъгласия, има потребност от външен дразнител, който да го сплотява. Имаме потребност от неверното „ друго “, до което Европейски Съюз и обособените му страни биха изглеждали образцово. Трябва да е огромно, да има някаква визия за него, само че " захапването му " не би трябвало да е доста ужасно. Страшно е да се нарочат Китай или Саудитска Арабия на тази роля, Нигерия няма да се разбере. Но Русия е таман. Хем огромна, хем ще отговори умерено.

Естествено, в тази обстановка Европейският съюз е подготвен да беседва с Русия единствено под формата на ултиматуми. Максимумът е да се разискват третостепенни въпроси като спасяването на давещите се в намерено море. И с цел да се промени методът на европейците към нас, е належащо да ги принудим да ни почитат. Ако Европа не желае да приказва с нас по 10 аргументи по едно и също време, тогава ще ни бъдат задоволителни три стъпки, само че доста значими.

Първата е да се реализиран военни победи в Украйна. Втората е да устои на натиска на западните наказания. Третата е да засилят позициите ни в незападния свят. Веднага щом реализираме това, Европейският съюз ще стартира разговор всъщност с нас. Нека насилствено, преодолявайки себе си, само че да стартира. Човек може да чака безпределно сланата в европейските жилища, с цел да го принудим да се отнася към Русия с нужното почитание. Но в действителност сами би трябвало да действаме.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР