Между 13-и и 16 юни в град Варна се проведе

...
Между 13-и и 16 юни в град Варна се проведе
Коментари Харесай

На форум обсъждаха предложения за развитието на Таляна

 Между 13-и и 16 юни в град Варна се организира конгрес " Таляна “, в който се включиха специалисти от страната и чужбина, с цел да обсъдят провокациите пред креативните квартали и културното предприемачество в страната.

Сред главните тематики бяха: запазване на културно-историческото наследство; пешеходно улеснение и досегаемост, дизайн код, градска мебел и други тематики, свързани с градската среда; привличане на културни оператори, креативен промишлености, бизнес с хармония в концепцията; и така нататък

Урбанистите Нурхан Реджеб и Силвия Чакърова от Placemake приказваха за " Жизнената и дейна градска среда ", арх. проф. Нора Ломбардини от Politecnico di Milano, най-големия механически университет в Италия, описа за положителните практики при опазването на културно-историческото завещание, а урбанистът Юлиян Канов от Букурещ показа предизвикателство, с което той и екипът му от Wolfhouse са се сблъскали - превръщането на някогашна фабрика за памук в клъстер за изобретателните промишлености.

Урбанистът Здравко Петров от historicalroutes.bg показа по какъв начин споделя историята със остарялата архитектура, археолога доцент доктор Валери Йотов показа повече за Античността и разкопките на ул. " Цар Симеон I ". Арх. Белин Моллов приказва за новия живот на архитектурното завещание на старите градски ансамбли в поддръжка на устойчивото развиване и не на последно място Петко Дурмана показа своята вълнуваща лекция, озаглавена " Ноктюрно в тъмносиво и тюркоазено: Вечер над Таляна “.

Сред лекторите бяха и урбанистите Калоян Карамитов и Миглена Герасимова от " Визия за София “, архитекта Кристиян Мюлер от gutundgut, арх. Християн Петров, който описа за квАРТалните революции по света, арх. Цветелина Панова от " Таратанци “, арх. Нона Цекова от " Smart Fab Lab ", арх. Делчо Делчев от " Трансформатори “ и арх. Кристина Бониоти от Техническия университет в Милано, арх. Александра Бабунска и краеведът Християн Облаков.

Възможност да показват своята активност получиха и другите участници в събитието, които интензивно се включиха в работните сесии. По време на практическите срещи сред участниците те бяха разграничени на четири групи съгласно следните посоки: Градско развиване и пешеходство, Опазване на културното завещание, Бизнес и стартъпи и Управление на изобретателни квартали.

На събитието се формулираха градивни оферти и правила за развиването на “Таляна ". Участниците споделят, че в случай че техните оферти бъдат възприети и се потвърдят като сполучливи, то този модел на развиване може да се приложи и за останалата част от историческия център на града. Обобщената информация от форума ще залегне в подготовката на тактика, която има за цел да служи на жителите, бизнеса и институциите като източник на информация и хрумвания за съответни ограничения и дейности, образци за положителни практики. Например, изгода може да има притежателят на постройка монумент на културата, който има потребност от хрумвания за това по какъв начин да оформи табелите на магазина, който отваря там, тъй че да не са в спор с достоверния тип на постройката. Или младият общински консултант, който е решил да предложи за гласоподаване някаква мярка за стимулиране опазването на културното завещание и търси добра процедура.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР