Към момента няма нещо особено притеснително, ако изключим продължаващото разпространение

...
Към момента няма нещо особено притеснително, ако изключим продължаващото разпространение
Коментари Харесай

Доц. Кунчев предупреди и за комара с жълта треска

Към момента няма нещо изключително притеснително, в случай че изключим продължаващото разпространяване на коклюш, сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Въпреки това четвърта седмица се следи спад в разпространяването. Случаите са към 120 седмично.

" Това значи, че сме минали пика. Страната се оправи добре в съпоставяне със Западна Европа и Балканите. В Румъния има по 8000 случая “, добави той.

" Трябва да съблюдаваме всичко, което сме говорили през годините – да внимаваме какво ядем, от кое място закупуваме храната, тя да е била в хладилни условия. Да употребяваме дезинфектанти даже и като сме на плажа и в гората “, изясни основният държавен здравен контрольор.

Тигровите комари

" Тигровите комари са рискови. Могат да носят някои болести. Не по-малко рискови са и други комари. Видът Aedes aegypti, виновен за разпространяването на вируса на жълтата тресчица, денга, чикунгуня и зика, се движи на север. Не се среща още при нас. Няма логичност да се фокусираме върху един тип “, акцентира той.

Според него ограниченията и обработката, подхванати от общините и отвън обитаемоте места, дават резултат.

" След изобилните превалявания се образуваха заливи със арестувана вода. С високите температури това са идеални условия за развиване на комарите. Борбата с тях ще продължи до есента “, добави доцент Кунчев пред bTV.

Тигрови комари са засичани в България, само че са рядко срещани.

" Тази година досега има пет импортирани случая на денга от хора, които са обитавали в по-южни страни. Те са били във висококласни хотели с доста звезди. Това значи, че рискът е налице и съществува. Местните случаи в Европейски Съюз най-много са в Португалия, Гърция и Кипър. Като виждам темпа – през 2024 година ще се удвоят локалните случаи “, сподели доцент Ангел Кунчев. 

Чистотата на водата по морето

" Последните години от ден на ден се усилва броят на плажовете, които дават отговор на условията за отлични качества на морската вода “, уточни той.

" България, дружно с Хърватия, Гърция и Кипър, е в челните места по непорочност на плажовете. Все повече наши плажове имат наследник байрак за отлични условия. Плажовете и водата са чиста и подобаващи за летуване “, сподели още доцент Ангел Кунчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР