Междинните избори направиха бившият президент още по-уязвимЧака реванш с Байдън,

...
Междинните избори направиха бившият президент още по-уязвимЧака реванш с Байдън,
Коментари Харесай

Тръмп обяви война за Белия дом

Междинните избори направиха някогашният президент още по-уязвим Чака реванш с Байдън, само че му следва тежка борба с ДеСантис
 

Доналд Тръмп разгласи на 15 ноември кандидатурата си за Белия дом на изборите през 2024 година. " За да направя Америка още веднъж велика и славна, разгласявам кандидатурата си за президент на Съединените щати ", съобщи Тръмп пред неколкостотин свои последователи в курорта Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, който е негова благосъстоятелност.
-->
Тръмп обаче се включва в конкуренцията в миг когато е уязвим. Той надалеч не е неоспорим водач в Републиканската партия, а на кандидатурата му по обясними за тях аргументи се подсмихват и демократите. Дали Тръмп е изпята ария ще стане ясно през идващите две години, в които той сигурно ще сервира на американската аудитория голяма порция политическа чудатост.
Важността на момента
Тръмп разгласи кандидатурата си единствено седмица след приличното, само че надалеч под упованията показване на републиканците на междинните избори в Конгреса и това ще принуди партията да реши дали да прегърне претендент, чийто отвод да одобри провалянето през 2020 година докара американската народна власт до ръба на пропастта, разяснява Асошиейтед прес.

Решението на Тръмп проправя пътя за евентуален реванш с Байдън, който съобщи, че има намерение да се кандидатира за преизбиране макар опасенията на някои членове на партията му по отношение на възрастта му и ниския рейтинг. Тръмп и Байдън към този момент бяха най-възрастните претенденти за президент в историята, когато се кандидатираха през 2020 година Сега Тръмп е на 76 години, а Байдън скоро ще навърши 80.
Губеща фигура
Политическите коментатори са единомислещи, че Доналд Тръмп е една от губещите фигури на междинните избори. Според анализатори 8 ноември е бил тъмен ден за Тръмп, освен тъй като подкрепяни от него претенденти, като известния и у нас доктор Оз в Пенсилвания, изгубиха конкуренцията за основни постове. Изданието " Дъ Хил " счита, че резултатите от вота са и неоправдателна присъда за неговото изцяло въздействие върху посоката, в която се движи партията, а и за самата оценка за републиканците.

Тръмпизмът имаше доста неприятен ден на 8 ноември. Надеждата на Тръмп да разгласи кандидатурата си, повлечен от стремежа на " алената вълна " от републикански победи, не се оправда. В последна сметка някогашният президент съблюдава думата си на 15 ноември да направи " доста особено изказване " и предстоящо разгласи началото на войната за Белия дом на изборите през 2024 година. Успоредно с това внушителната победа на съпартиеца му Рон ДеСантис, получил с лекост втори мандат, към този момент беше доразвалила настроението на някогашния държавен глава, който евентуално се усеща заплашен от губернатора на щата Флорида за приемане на републиканската номинация.
Вълничката
В деня след междинните избори в. " Вашингтон таймс " написа, че Тръмп се трансформира в политическа " боксова круша " поради разочароващото показване на републиканците. Вестникът иронично отбелязва, че името на новата игра е " Обвинете Тръмп ", откакто обещаваната " алена републиканска вълна " се оказа единствено вълничка.

На фона на все по-настоятелните въпроси дали Тръмп е задоволително жизнерадостен да се кандидатира през 2024 година, Кейлъб Хъл - пълководец по връзките на републиканците - твърди, че партията се нуждае от " главен ремонт ". Хъл писа в " Туитър ", че Тръмп е заложил на куп калпави претенденти и " всички го знаехме ". Нямаме различен избор, с изключение на да продължим напред, обобщава Хъл. Той признава, че " всичко беше на наша страна, само че пропуснахме задачата ".

Десантис е новият водач на партията, а не 76-годишният мъж, споделя специалистът, представен от изданието. " От последните избори насам не спирам да дублирам: неуместно е да убеждаваш електоралната си база, че гласът им няма да има значение, тъй като ще бъде откраднат ", е оценката на Хъл за Доналд Тръмп.
Успехът не е неосъществим
През 2016 година Тръмп и дребна група негови сътрудници се опълчиха на естаблишмънта и победиха доста по-добре финансирани и по-опитни противници, като се възползваха от популистки способи, в това число шокиращи изказвания, с които да привлекат вниманието на медиите и публиката.

Тръмп се върна към тази мрачна реторика в речта си на 15 ноември, рисувайки страната под ръководството на президента Джо Байдън с апокалиптични термини, описвайки " напоени с кръв улици " в " градове помийни ями " и " настъпление " на границата и завоюва овации, защото се зарече да упорства за смъртно наказване за наказани за продажба на опиати.

Тръмп обаче не се заигра доста с изборите през 2020 година, заобикаляйки крайните теории на конспирацията, които постоянно преобладават в неговите манифестации. Все отново речта му включваше голям брой пресиления и отклонения, защото той се показа като " жертва " на своенравни прокурори и на " гнилостта и корупцията на Вашингтон ".

Докато Тръмп говореше пред навалица от няколкостотин души, липсваха доста дългогодишни поддръжници, в това число предходни ръководители на акцията му, близки помощници и дори и щерка му Иванка. Тя разгласява свои изказване, в което споделя, че не възнамерява да взе участие в акцията му. " Въпреки че постоянно ще обичам и поддържам татко си, отсега нататък ще го върша отвън политическата сцена ", написа тя.
Заплахата ДеСантис
Днес доста повече републиканци са подготвени да се опълчат на Тръмп, изключително след разочароващите резултати от междинните избори. Човекът, който те виждат като фигурата, към която да се обединят е преди малко спечелилият втори мандат губернатор на Флорида Рон ДеСантис. Самият Тръмп се опасява от ДеСантис щом стартира да го заплашва и да желае от него да не се кандидатира за президент през 2024 година.

Си Ен Ен разяснява, че нито един от изброените нагоре обстоятелства и отзиви няма да повлияе на взетото от Доналд Тръмп решение да се бори още веднъж за Белия дом. Кампания ще има. Тръмп живее във приказен свят, основан от него - в който той е героят, който се бори със силите на злото, с цел да избави Америка.
Харизмата на Тръмп
Дали Тръмп ще успее при третия си опит да се върне в Белия дом, зависи от личната му мотивация да се кандидатира още веднъж. Едно е несъмнено - в интервала до идващите избори през 2024 година всичко ще се върти основно към това какво мислят гласоподавателите за Доналд Тръмп. Дали го ненавиждат или го обичат, дали гледат на него като на месианска фигура или като на екзистенциална опасност за американската народна власт. Дали ще преглътнат още четири години на безпорядък, в случай че имат вяра, че той има многообещаващ проект за справяне с инфлацията и престъпността.

Дори след натрупалите се загуби на Републиканската партия Тръмп остава най-мощната мощ в нея с помощта на лоялността на почитателите си. В продължение на години той поредно превъзхожда своите сътрудници републиканци с огромна преднина в хипотетични директни дуели. И даже отвън поста си, той непрекъснато притегля хиляди на митингите си и остава най-плодотворният набирач на средства в своята партия, докарвайки стотици милиони долари.

Кандидатурата на Тръмп слага дълбоки въпроси за демократичното бъдеще на Съединените щати. Последните дни от неговото президентство бяха отдадени на обезверени старания да остане на власт, подкопавайки вековната традиция на мирното й предаване. И през двете години откогато загуби упоритите и безпочвени неистини на Тръмп за необятно публикувани изборни измами подкопаха доверието в политическия развой на Америка. До края на януари 2021 година към две трети от републиканците твърдяха, че не имат вяра, че Байдън е законно определен през 2020 година. Приблизително толкоз републикански гласоподаватели на междинните избори не престават да поддържат това разбиране.
Какво споделя историята
Ако въпреки всичко успее да се добере до Белия дом през 2024 година, Тръмп ще бъде едвам вторият президент на Съединени американски щати в историята, който ще изкара два непоследователни мандата, след успехите на демократа Гроувър Кливланд през 1884 година и 1892 година.

Изданието " Политико " напомня, че Кливланд е президент от 1885 до 1889 година и по-късно в интервала 1893-1897 година Кливланд е 22-и и 24-и президент на САЩ  и обликът му е увековечен на банкнотата от 1000 $ в излъчванията от 1928 до 1946 година.

Преди да влезе в Белия дом, Кливланд е бил шериф в щата Ню Йорк, кмет на град Бъфало в същия щат под лозунга " Обществената работа е публично доверие " и губернатор на Ню Йорк. Кливланд печели президентския пост с поддръжката освен на съпартийците си, само че и на републиканци реформатори, които не утвърждават съперника му Джеймс Блайн от щата Мейн. През 1888 година Кливланд е надвит на изборите поради по-малкия брой събрани електорални гласове, макар че печели националния избор (подобно на Ал Гор през 2000 г.). Вторият му мандат е съпроводен с тежка икономическа меланхолия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР