Мечтата на човечеството най-накрая да напусне родната си планета и

...
Мечтата на човечеството най-накрая да напусне родната си планета и
Коментари Харесай

Обратното броене за експедицията до Марс започна

Мечтата на човечеството най-сетне да напусне родната си планета и да се насочи на междупланетно странствуване в най-скоро време ще се реализира. НАСА разгласи публично, че дълго дискутираната, планувана, отлагана и даже краткотрайно замразявана задача до Марс в последна сметка ще се реализира.

Това ще стане факт след десетилетия на фантазии, научно фантастични проекти и изследвания във всички сфери на науката.

Само преди дни президентът Тръмп разписа мандат на галактическата организация да изпрати хора на Марс, като това би трябвало да се случи до 2033 година.

НАСА ще реализира проекта за полет до Марс в пет стадия, като сега организацията се намира в стадий 0, при който се реализират проби на Международната галактическа станция МИР.

 Червената планета

В този прелиминарен стадий се създават и разпоредбите за съдействие с частни компании, които също имат интерес човечеството да стъпи на Марс.

Вторият стадий от проекта за завземане на Марс или стадий I ще стартира не по-рано от 2018 година и ще продължи до 2025 година. В рамките на тези седем години ще се проведат редица проби на ракети от вида SLS, чиято задача ще бъде да доставят материали на новата орбитална станция.

Станцията, с наименованието Deep Space Gateway, ще бъде построена наоколо до Луната с главната задача да обслужва бъдещите полети към Червената планета.

Новата орбитална станция би трябвало да бъде изцяло подготвена до 2027 година и да одобри астронавти. Така, при започването на стадий II на нея ще има астронавти, прекарали в безтегловност повече от 400 дни.

Работата в околоземна орбита ще се реализира в границите на четвъртия стадий, който ще започва през 2028 година и би трябвало да продължи до 2030 година. За тогава е планувано и привеждането на галактическата станция в цялостна подготвеност за приемане на ракетата SLS.

 Марс

Едва по-късно ще бъде сбъднат и финалният пети стадий на проекта, който включва изпращането на полет до Марс. Или казано с други думи до 16 години човечеството ще се насочи към Червената планета.

За това време би трябвало да бъдат решени и редица въпроси по отношение на бъдещия полет, свързани с оборудването на ракетата, в която ще пътуват астронавтите.

Тя би трябвало да бъде натоварена с всичко нужна за оцеляване и поддържане на живота в границите на полета до Марс, който се чака да продължи най-малко две или три години.

Все още има много неразбираеми неща по идния полет. В ракетата на астронавтите би трябвало да има всичко належащо за дълъг полет, отиване и връщане до Марс, който ще продължи две до три години.

Плановете за изпращане на хора на Марс на НАСА влизат в конкуренция с проектите на Илон Мъск и неговата компания SpaceX да колонизират първи Червената планета.

Амбицията на Илон Мъск е да изпрати полет още през 2022 година. Само времето ще покаже кой ще излезе победител в конкуренцията да изпрати човек на Марс.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР