24 май носи една великденска тържественост. С тези думи на

...
24 май носи една великденска тържественост. С тези думи на
Коментари Харесай

Тръгна празничното шествие по случай 24 май в Пловдив

„ 24 май носи една великденска церемониалност ”. С тези думи на Иван Вазов възпитаници от Хуманитарната гимназия в Пловдив сложиха началото на празничното честване пред паметника на Светите братя Кирил и Методий на площад „ 11 май ”. Те припомниха делото на Кирил и Методий и техните възпитаници и подчертаха, че славянската книжовност е „ неповторим нравствен героизъм ”. Празнично слово произнесе и шефът на РУО Иванка Киркова.

„ Виждам, че сърцата ви ликуват, да вдигнем високо чела, тъй като и „ ние сме дали нещо на света ”. Време е всички дружно да обединим напъните си и да съхраним бъдещето на България, да осъзнаем нашето минало, тъй като без него нямаме и настояще, и бъдеще ”, сподели тя.

След нея с привет към присъстващите се обърна и кметът на града Костадин Димитров, който още веднъж уточни, че 24 май е най-светлият празник на духовността, книжовността и културата.

„ От децата, които ще вземат участие в това шествие зависи да предадат наред делото на светите братя. Пловдив през вековете е бил град на духовността. Пловдив е просвета и нематериалност и през днешния ден. Пловдив е искра, която всеки един от вас разпръсква ”, съобщи градоначалникът.

След неговите думи пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия, а след нея бе даден старт и на шествието към площад „ Централен “.

То се предвожда от Мажоретен състав при СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, Духов оркестър „ Пловдив “ и знаменна група от ХГ „ Св. св. Кирил и Методий “.

Шествието минава през Главната улица и ще стигне община Пловдив. На стълбите на Каменица беше изпълнен церемониален празничен привет от хоровете на Пловдив. В него вземат участие Хор на Пловдивските момчета и младежи, Девическа хорова групировка „ Евмолпея “, Хор „ Детска китка “ и други близо 400 хористи на възраст от 7 до 57 години.





 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР