Ловният хотел, изграден незаконно край брега на язовир Искър“ от

...
Ловният хотел, изграден незаконно край брега на язовир Искър“ от
Коментари Харесай

Незаконният хотел на Румен Вълка оцеля – общината няма пари да го събори

Ловният хотел, построен нелегално край брега на язовир „ Искър “ от компания на Румен Гайтански, прочут като Вълка, наподобява няма да бъде съборен скоро. Сградата и още една сграда, оповестени за срутване, са на територия, ръководена от Югозападното държавно дружество.

Столична община, която би трябвало да извърши събарянето на постройките след отвод на компанията и ловното стопанство, разгласи, че не разполага със средства за това сега. Новото управление на Югозападното държавно предприятия също сподели, че не разполага с пари, тъй като не е в „ цветущо финансово положение “ и занапред ще се среща с проблема.

Междувременно Mediapool откри, че преди месец първоинстанционен съд е постановил, че би трябвало да се бута и трета противозаконна сграда – стопанска постройка за адаптация на дива свиня и прилежаща към нея сграда, известна като свинарник.

Общината ще търси пари

Тъй като причинителите на противозаконното строителство – държавното дружество и частната компания „ Био майнинг “ – не са премахнали оповестените за противозаконни здания в посочения за това период, работата по закон би трябвало да бъде свършена от Столичната община. След това локалната власт може да си възвърне разноските по правосъден ред.

Реклама

Главният проектант Здравко Здравков изясни пред Mediapool, че първо трябвало да се обезпечат пари за премахването на постройките, а по-късно да се направи и социална поръчка за избор на компания, която да ги събори.

Здравков посочи, че към момента се събират предложения, с цел да има приблизителна стойност на събарянето. Според него то ще коства няколкостотин хиляди лв.. В бюджета на Направлението „ Архитектура и градоустройство “, което дава отговор за премахването на противозаконните и рискови здания, все още нямало такива средства.

Освен това постройките край бент. „ Искър “ не са в листата с постройки за унищожаване до края на годината, стана ясно от думите на Здравков. По думите му приоритет са по-скоро рискови здания в града.

Главният проектант добави, че откакто има изясненост какъв брой би коствало премахването на противозаконните постройки край бент „ Искър “, ще внесе отчет в общинския съвет, с цел да преценяват общинарите дали и от кое място да се провиснал пари за покриване на разноските.

След това трябвало да се разгласи и социална поръчка за реализатор. В най-хубавия случай сходни процедури лишават най-малко месец – два, а постоянно и повече. Така все още не наподобява реалистично събарянето на противозаконните постройки да се случи в сегашния кметски мандат, който изтича през есента.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР