Лош резултат за България – транспортната комисия в Европейския парламент

...
Лош резултат за България – транспортната комисия в Европейския парламент
Коментари Харесай

Комисия на ЕП набързо опраска промяната на пакет Мобилност

Лош резултат за България – транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли предлагането пакет " Мобилност " да бъде върнат за преправяне на Европейската комисия, заяви БНР.
Днешното съвещание на комисията продължи едвам 10 минути. Изненадващо беше съотношението на силите тази заран в комисията по превоз – 2/3 от гласовете бяха " срещу " предлагането на българските евродепутати пакетът " Мобилност " да бъде върнат към Европейска комисия. 30 членове на комисията гласоподаваха " срещу " предлагането, а единствено 19 бяха " За ". Решаващ се оказа вотът на депутати от крайнодесни политически обединения от Германия и Франция, предава bTV.
Следва ново гласоподаване идната седмица, след което текстът евентуално ще премине на стадий тристранни договаряния сред европейските институции.
Председателят на транспортната комисия Карима Дели разгласи, че евродепутатът Исмаил Ертуг - вносител на предлагането камионите да се връщат в страната на всеки 4 седмици, към този момент няма да е докладчик по пакета, така като става заместник-председател на парламентарната група на ПЕС. Новият координатор ще бъде шведът от същата партия Юхан Даниелсон.
Българските евродепутати са разочаровани
Българските евродепутати считат, че оттук насетне е належащо да се създадат взаимни отстъпки с някои от настояванията, с цел да могат да отстояват целите за българските превозвачи.
" Станахме очевидци на двойни стандарти. Ние приказваме за нуждата от понижаване на излъчванията, а в това време взехме решение да разнасяме празни камиони из цяла Европа ", разяснява Петър Витанов от ПЕС/БСП.
" Има още едно гласоподаване, готвим се за него, въпреки и резултатите да не са оптимистични. Ясно е, че болшинството е изрично против нашата позиция ", означи сътрудника му от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.
" Видяхме обединяване на всевъзможни хора, които в никакъв случай не са дали своят вот до момента в тази комисия, против това рационално предложение. Ние настоявахме да се върне в Европейската комисия, не в комисията по превоз. Отхвърли се, това е следващата стъпка, която ние вършим в изпълняването на общата си българската тактика и отбрана на националния интерес ", сподели евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.
Какво следва
На 24 септември в комисията по превоз ще се гласоподава дали да стартират договарянията по пакета. В случай на позитивен избор договарянията сред Европарламента, Съвета и Еврокомисията ще стартират, когато новият комисар по превоза Рована Пунг встъпи в служба.
Пакетът няма да се одобри най-малко до старта на работата на Европейска комисия на 1 ноември. При тристранните договаряния ще се търси компромисно решение. Неофициално още веднъж се пресмята съотношението на силите.
През първата половина на идната година Съветът на Европейски Съюз ще се ръководи от Хърватска. България би имала интерес въпросът да се реши до лятото, преди Германия да поеме председателството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР