Лидерът на Движение Пет звезди Луиджи Ди Майо Проведените в

...
Лидерът на Движение Пет звезди Луиджи Ди Майо Проведените в
Коментари Харесай

Антисистемните партии водят на изборите в Италия


Лидерът на Движение Пет звезди Луиджи Ди Майо

Проведените в Италия парламентарни избори се оказаха сериозен удар против политическата система в страната, откакто популисктото придвижване " Пет звезди " и антиимигрантската и евроскептична партия " Лига " получиха най-голяма преднина на вота.

Резултатът от преброяването на 75% от подадените гласовете демонстрира, че нито една от трите огромни политически обединения няма да може да ръководи независимо, както и че е съвсем невероятно да се запази сегашната политическа настройка, което слага Европейския съюз пред алтернатива.

Десният съюз, включващ партията на някогашния министър председател и медиен магнат Силвио Берлускони " Форца Италия ", получава максимален брой гласове. Самият Берлускони обаче претърпя персонално проваляне, което изглеждаше невероятно единствено преди седмица, защото неговата партия бе изпреварена от партньорската й крайнодясна и изрично антиимигрантска партия " Лига ".

Антисистемното придвижване " Пет звезди " обаче бележи най-голяма преднина като независима партия и негови представители оповестиха в понеделник, че образуването на съдружно държавно управление без тяхно присъединяване ще е невероятно.

Представител на " Лига " удостовери, че такава коалиция е допустима. Това значи, че Италия при всички случаи ще има евроскептично държавно управление, което съвсем несъмнено ще оспорва рестриктивните мерки на европейския бюджет и няма да е заинтригувано от по-голяма интеграция на Европейски Съюз, отбелязва Ройтерс.

Окончателните резултати от изборите, протекли при изборна интензивност от 73%, се чака да бъдат оповестени в понеделник вечерта. Дясноцентристката коалиция се обрисува да получи 37%, от гласовете, а " Пет звезди " – 31%. Не е изключено скоростното осъществяване на нови избори в опит да се преодолее политическата невъзможност.

" Пет звезди " е един от огромните спечелили на извършените в неделя избори, защото се обрисува да е най-силната независима партия и преобладаваща мощ в политиката на Италия.

Този резултат, както към този момент написа в Туитър френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен, ще накара Европейски Съюз да не спи умерено.

Резултатите на " Пет звезди " и " Лига " демонстрират, че популистките и евроскептичните сили укрепват позиции в една от най-големите страни членки на Европейски Съюз в миг, в който той се пробва да извърши огромни стопански и политически промени, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Според данните от преброяването на гласовете, изнесени в електронните издания на италианските всекидневници " Пет звезди " на Луиджи Ди Майо получава 30.7 % в Камарата на депутатите и 31 % в Сената.

" Лига " на Матео Салвини получава 18.6 % в Камарата на депутатите и 18.4 % в Сената.

" Форца Италия " на Силвио Берлускони получава 13.3 % в Камарата на депутатите и 14.2 % в Сената.

Партията на Джорджа Мелони " Италиански братя " получава 4.2 в Камарата на депутатите и 4.2 % в Сената.

Въпреки икономическото възкръсване на страната, досегашната ръководеща партия Демократическа партия на Матео Ренци получава 20 % в Камарата на депутатите и 19.9 % в Сената.

" Форца Италия ", " Лига " и " Италиански братя " са обединени в десноцентристка коалиция. Резултатите им взети дружно демонстрират, че те водят и в двете камари, само че нямат нужното болшинство за сформиране на държавно управление.

Няколко извода се постановат от изборите. Италия се обрисува с неустойчив парламент и вероятността от политическа невъзможност е огромна. И обединението, и партията, които са надлежно най-големият политически блок и най-голямата независима партия в Народното събрание, не могат да сформират сами държавно управление. " Пет звезди " не е склонно да договаря коалиция с обичайни партии.

В самия десноцентристки блок нещата също се усложниха. Ако той успее да сформира държавно управление, то фактът, че " Лигата " изпреварва " Форца Италия ", може да надделее при пазарлъците кой да бъде министър председател. Берлускони предлага Антонио Таяни, ръководителя на Европейския парламент, само че Салвини има също премиерски упоритости.

Една единствена сигурност имаше на изборите и това е, че левицата продължава да се срутва, отбелязва Франс прес.

Според данните, изнесени до момента, се обрисува тя да се е показала най-зле от 2007 година, когато бе учредена. Вече се насочат апели към Матео Ренци да подаде оставка, само че той към този момент сподели, че няма да разяснява резултатите от вота, съобщи ДПА. Преди четири години на изборите за Европейски парламент Демократическата партия завоюва 40.8 %. Тя беше и преобладаващата партия в отиващия си италиански парламент.

Какво следва от този миг нататък?, пита ДПА.

Дясноцентристко държавно управление, в което с изключение на партиите на Берлускони, Салвини, Мелони, може да влезе и центристката партия " Ние сме с Италия ". Кой ще оглави държавното управление в този случай си остава огромната незнайна.

Правителство на " Пет звезди " е различен вид. Преди изборите Движението показа план на кабинет с 18 членове, ръководен от Луиджи Ди Майо и сподели, че ще изиска от останалите партии да поддържат неговата стратегия, предлагайки отстъпки в подмяна. " Лига " може да е подобаващ сътрудник, тъй като споделя евроскептичните възгледи на Движението. Но по-левите негови членове може и да не са склонни на такава коалиция. Демократическата партия към този момент отхвърли опцията за договорка с " Пет звезди ".

Трети вид е държавно управление на президента Серджо Матарела.

До него може да се стигне, в случай че не бъде формирана коалиция. Той може да бъде медиатор в реализиране на съглашение за държавно управление на националното единение с кратковременен мандат, което ще проправи пътя към нови избори допустимо най-скоро.

Ако тези разновидности не се осъществят, Матарела може да изиска сегашния министър председател Паоло Джентилони от Демократическата партия да продължи да извършва настоящите отговорности, до момента в който партиите се пробват да се спогодят по нов избирателен закон. Подобно държавно управление ще е доста едва.

До април новият парламент ще би трябвало да се е събрал и да избере ръководители на двете камари и водачи на политическите групи и Джентилони да подаде оставка. Засега се възнамерява първото парламентарно съвещание да е на 23 март.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР