Либия навлиза днес в нова фаза в прехода след избирането

...
Либия навлиза днес в нова фаза в прехода след избирането
Коментари Харесай

Ще успее ли новата временна власт в Либия да извади страната от хаоса?

Либия навлиза през днешния ден в нова фаза в прехода след избирането през вчерашния ден на краткотрайно и единно изпълнително ръководство, което би трябвало до 21 дни да образува и държавно управление, както и да приготви произвеждането на националните избори през декември и да постави завършек на десетилетието на безпорядък в африканската страна, отбелязва Франс прес.

Вчера на междулибийските договаряния, провеждащи се от началото на седмицата на скрито място в покрайнините на Женева под егидата на Организация на обединените нации, бяха определени краткотраен либийски министър председател и тричленен Временен президентски съвет. Общо четирите управителни фигури идват от три района на Либия и ще се опитат да обединят институциите на страната, която е обхваната от дълбоки разделения и която има в този момент де факто две съперничещи си управляващи, респективно в западната и източната част на страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Избирането на краткотрайни управителни фигури на Либия бе приветствано от целия свят. Положителни реакции имаше както от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, по този начин и от Германия, Италия, Франция, Съединени американски щати, Обединеното кралство, Турция и Гърция. Всички тези страни обаче предизвестиха, че Либия има към момента дълъг път за изминаване, с цел да излезе от хаоса.

Временният либийски министър председател, определен през вчерашния ден, е Абдел Хамид Дбейба. Той е на 61 години, роден е в Мисрата, в Западна Либия. Богат предприемач е. По обучение е инженер. По времето на Муамар Кадафи е бил отпред на Либийската компания за вложения и развиване. Сега задачата му е до 21 дни оптимално да образува държавно управление на Либия. След това ще има още 21 дни, с цел да завоюва избор на доверие в Народното събрание. Това ще значи, че процесът би трябвало да завърши най-късно на 19 март.

С избирането на Дбейба за краткотраен министър председател се затваря една страница от историята на прехода в Либия, почнал след свалянето на Муамар Кадафи от власт - тази на споразуменията от Ширкат (в Мароко), подписани през 2015 година под егидата на Организация на обединените нации. В резултат на тях се стигна до сформиране на Правителство на националното единение, основано в Триполи и управлявано от Файез ал Сарадж. Но това държавно управление по този начин и не завоюва доверието на Народното събрание, основан в Източна Либия, нито съумя да наложи властта си над политическите и военните управляващи в страната.

Освен новия краткотраен министър председател Либия от през вчерашния ден има Временен президентски съвет, който е формиран от ръководител и от двама заместник-председатели. За ръководител на Съвета бе определен роденият през 1976 година в Тобрук посланик Мохамед Юнес ал Менфи. Негови заместници са Муса ал Кони, който е туарег, роден в Южна Либия, и Абдала Хюсеин ал Лафи, който е народен представител от западния град Зауия.

За новата изпълнителна власт задачата да върне реда в Либия е огромно предизвикателство. Временният министър председател Дбейба не се радва на единомислеща поддръжка в самата Либия поради заемането на значими функционалности по време на режима на Кадафи. Дбейба е бил и от доближения кръг на довереници на някогашния либийски деспот.

Според някои анализатори новата изпълнителна власт ще има малко въздействие на терен. Тя мъчно ще може да упражнява каквато и да е власт в Източна Либия, а даже и в западната част на страната.

А в това време либийците не престават да недоволстват от това, че политическите елити в страната не се трансформират, че корупцията продължава, че има дефицит на бензин, че токът стопира постоянно, че има инфлация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР